Romsonde tar prøver av geysirer på Saturn-måne

Your browser doesn't support HTML5 video.

Romsonde tar prøver av geysirer på Saturn-måne Les mer Lukk

Romsonden Cassini passerte onsdag bare 50 kilometer over Saturn-månen Enceladus. Sonden tar prøver av vannet som strømmer opp i geysirer fra et underjordisk hav på den lille kloden.

Den amerikanske sonden skal samle opp vann tilsvarende en enkelt vanndråpe når den passerer Enceladus i mer enn 30.000 kilometer i timen. NASAs forskere håper det er nok til å gi svar på noen av de store ubesvarte spørsmålene om den mystiske månen.

Spørsmålet det knytter seg størst spenning til, er om den lille Saturn-månen kan ha forhold som tilsier at liv kan ha oppstått der. Den lille planeten på bare 500 kilometer i diameter, har en globalt hav forseglet under en isdekt overflate.

Les også: NASA mener Mars er et oppnåelig mål

– Dette er et stort skritt i en ny era der vi undersøker verdener med hav i vårt eget solsystem, himmellegemer med store muligheter til å være oaser for liv, sier forsker Curt Niebur i NASAs Cassini-program.

Romsonden har ikke instrumenter for å oppdage liv direkte, men forskere håper analysene av partiklene fra geysirene kan gi mye ny informasjon om kilden til geysirene på Enceladus. Det var Cassini som i utgangspunktet oppdaget geysirene, som strekker seg hundrevis av kilometer ut i verdensrommet, i 2005.

Les også: Det sorte hullet glefser i seg stjernen