Det sorte hullet glefser i seg stjernen

Slik pulveriseres en stjerne til ingenting.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne animasjonen gir NASA-forskerne ny forståelse av sorte hull. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye detaljer om hva som skjer når et sort hull ødelegger en stjerne har blitt fanget opp av et romteleskop hos NASAs Chandra X-ray-observatorium.

Rives i filler

Dette gir nå forskere hos NASA en ekstraordinær mulighet til å forstå det ekstreme miljøet rundt et sort hull.

– Dette er den beste sjansen vi har hatt så langt for å virkelig forstå hva som skjer når et sort hull ødelegger en stjerne, skriver Jon Miller ved Universitetet i Michigan i en artikkel i bladet Nature som er gjengitt på NASAs hjemmeside.

Når en stjerne kommer for nært et sort hull vil det sorte hullets «tidevannskrefter» til slutt rive opp stjernen til en strøm av gass.

Se også: Supertyfonen Maysak: – Dette er noe av det villeste jeg har sett

Slynger ut energi

Hendelsen fant sted nær et supermassivt sort hull anslått å veie noen millioner ganger massen av solen. Det sorte hullet ligger i en galakse rundt 290 millioner lysår fra jorden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at det sorte hullet har revet stjernen i fillebiter, trekker tyngdekraften stjernerestene mot hullet. Stjernerestene varmes opp til millioner av grader og genererer en enorm mengde med elektromagnetisk stråling - som ses som farget lys. Det sorte hullet spiser bare en del stjernen, mens resten av energien i stjerna slynges vekk fra det sorte hullet i form av energi.

– Det sorte hullet makulerer stjernen fra hverandre og begynner å svelge materialet veldig raskt, sier medforfatter av artikkelen Jelle Kaastra ved Institutt for romforskning i Nederland.

Forskerne fant også data som tyder på tilstedeværelse av en slags vind som beveger seg bort fra det sorte hullet.

Se også: Solformørkelsen fra verdensrommet