Nye Noma kunne fått «terningkast sju»

Noma har kommet tilbake til København, og de skyhøye forventningene ser ut til å bli innfridd. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB scanpix Les mer Lukk

Danske matanmeldere vurderte å sprenge karakterskalaen da de skulle bedømme den nye utgaven av den verdensberømte restauranten Noma.

Nye Noma er nemlig minst like bra som – om ikke bedre enn – tidligere, ifølge matanmelderne Søren Frank og Svend Rasmussen i avisen Berlingske. Det sier ikke lite, med tanke på at gamle Noma hadde tre Michelin-stjerner og ble regnet som verdens beste restaurant.

Etter omtrent ett års pause ble restauranten gjenåpnet i nye lokaler i nærheten av Christiania i København. Det året har René Redzepi brukt til å bli enda ett hakk hvassere, ifølge Frank. Hans anmeldelse har fått tittelen «Noma overgår seg selv».

Som en del av det nye konseptet har restauranten delt menyen inn etter årstidene. Det begynner med mat fra havet, mens sommeren blir vegetarisk. Til høsten er det viltretter som gjelder. Sjømatmenyen byr blant annet på «en velsmakende suppe på havsnegler», samt blåskjell, østers og hjerteskjell før hovedretten som er «en ekstremt velsmakende barbecue av torskehode».

– Det er typisk Noma å gå i en stor bue utenom den enkle veien, som ville vært piggvar, sjøtunge, hummer og kaviar. Det vi får er en biologisk studie av hav som spiskammers, en utforskning av grensen for hva som kan spises – og ikke spises – fra det våte element, skriver Frank.

Både de 68 kokkene og Nomas vinkelner roses av de begeistrede anmelderne, som gir restauranten seks stjerner av seks mulige. Rasmussen foreslår sågar å gå forbi toppkarakteren og tildele sju stjerner, men Frank tror redaktørene ville satt foten ned for en dansk versjon av «terningkast sju».