Russer rømte fra Sandvika i 2013 – pågrepet i Ukraina

En russisk mann som møtte i Asker og Bærum tingrett, så etter rettsmøtet sitt snitt til å stikke av, og, stadig påført håndjern, hoppe på en ventende motorsykkel utenfor. Bildet viser en forgjeves løpende politimann midt i bildet, og motorsykkelen med rømlingen bakpå, oppe til høyre. Foto: Daniel D. Laabak / NTB scanpix Les mer Lukk

En 34 år gammel russisk borger, som stakk av fra et rettsmøte i Asker og Bærum tingrett i august 2013, er pågrepet i Ukraina, melder Dagbladet.

Den da 30 år gamle mannen fra Tsjetsjenia var iført håndjern da han stakk av på motorsykkel fra Asker og Bærum tingrett. En kjenning av den da Oslo-bosatte russiske statsborgeren ventet med en uregistrert motorsykkel utenfor rettsbygningen.

Siden har han vært etterlyst internasjonalt. Lørdag ble det kjent at han var pågrepet av sikkerhetspolitiet i Ukraina. Mannen er siktet for organisert kriminalitet i landet gjennom flere år.

– Det blir opp til myndighetene i Ukraina og eventuelt Russland å avgjøre hva som skjer videre. Det virker ikke som han har vært her i landet siden rømmingen, sier politiadvokat Børge Enoksen til Dagbladet.

Det var 20. august 2013 at mannen, som ifølge rettspapirene hadde bodd flere år i Norge, ble eskortert fra varetekt til rettssalen for tingrettens behandling av kravet om utlevering til Frankrike.

Bakgrunnen var at fransk politi hadde funnet igjen dyre luksusbiler, som var stjålet i Asker og Bærum. En domstol i Strasbourg mente det var grunn til å koble den norskbosatte, russiske tsjetsjeneren opp mot de stjålne luksusbilene. Han har familie i Frankrike, og har bodd der i flere år.