Hamas godtar Fatahs betingelser og inviterer til samtaler

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Les mer Lukk

Den palestinske Hamas-bevegelsen er villig til å innlede samtaler med den rivaliserende gruppen Fatah. De ønsker å holde nytt valg på Gazastripen.

Ifølge nyhetsbyrået AP sier Hamas i en uttalelse at de er villige til å akseptere Fatah-lederens, president Mahmoud Abbas, betingelser. Videre sier bevegelsen at de oppløser administrasjonen på Gaza og har invitert Abbas' regjering til Gazastripen. De ønsker nå å forene landet og holde et nytt valg både her og på Vestbredden.

Hamas-leder Ismail Haniyeh var i Kairo i forrige uke i samtaler med egyptiske myndigheter. I uttalelsen sier Hamas at de svarer på Egypts «sjenerøse» meklingsforsøk.

Det er imidlertid ikke kjent om Hamas er forberedt på å gi Abbas kontroll over sikkerhetsstyrkene. Det har lenge vært en omstridt betingelse i tidligere forhandlingsforsøk.

Administrasjonen som Hamas sier de oppløser, blir sett på som en rivaliserende regjering til Abbas' administrasjon. Bevegelsen oppnevnte administrasjonen i mars og siden da har Abbas forsøkt å legge hardere press på den islamistiske bevegelsen.

Hamas har hatt kontrollen over Gazastripen siden 2007. Da måtte sikkerhetsstyrkene til den mer sekulære palestinske Fatah-bevegelsen forlate Gazastripen som følge av intern strid. Fatah har siden kun styrt på den israelskokkuperte Vestbredden.

I juli i år holdt de rivaliserende palestinske partiene en sesjon sammen i den lovgivende forsamlingen på Gaza-stripen for første gang på ti år.