May og Abe står sammen mot Nord-Korea

Your browser doesn't support HTML5 video.

May og Abe står sammen mot Nord-Korea
Den britiske statsministeren Theresa May og hennes japanske kollega Shinzo Abe er enige om å stå sammen mot Nord-Koreas trusler.

Mays første besøk i Japan kommer bare dager etter den siste nordkoreanske prøveoppskytingen av en rakett som denne gangen ble fyrt av over den japanske øya Hokkaido og landet i Stillehavet.

Ifølge statsministerens kontor vil hennes tre dager lange opphold dekke et bredt spekter av bilaterale og regionale problemer. Sentrale temaer i samtalene med Abe vil være forsvars- og sikkerhetssamarbeid, samt handel og investeringer.

Nord-Korea har på sin side advart Japan mot «overhengende fare for å utslette seg selv» ved å knytte seg til USA i konflikten. Det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA skrev at «Japan nå står fram med oppbrettede ermer for å støtte sin mesters anti-nordkoreanske krigshandlinger».

Øker presset

De to lederne ble enige om å arbeide sammen for å øke presset på Nord-Korea, blant annet i FN, og oppfordre Kina til å spille en større rolle i konflikten.

Det kinesiske utenriksdepartementets talskvinne Hua Chunying tilbakeviste Mays bemerkninger og sa at i motsetning til landets kritikere, forsøkte myndighetene i Beijing ikke bare å pålegge Nord-Korea sanksjoner, men også fremme samtaler for å bevare freden i regionen.

– Vi merker oss også at noen land stikker andre i ryggen samtidig som de gir dem et håndtrykk. De landene lener seg bare tilbake og lar andre finne en utvei. Vi synes ikke det er en passende holdning til et ansvarlig land, sa Hua.

Les også:FNs sikkerhetsråd fordømmer Nord-Korea

– Er her for å bli

Under besøket gjorde May det klart at hun ville lede det konservative partiet til neste valg. Kunngjøringen kommer etter meldinger om at hun forbereder seg på å trekke seg når Storbritannia forlater EU i 2019.

– Det er absolutt ikke noe grunnlag for disse meldingene. Jeg er her for å bli, sa hun til Sky News.

May la til at hun har til hensikt å ikke bare levere en god brexit-avtale for Storbritannia, men også sikre at Storbritannia igjen kan ta sin rettmessige plass i verdens arena.

Besøket kommer samtidig som japanske selskaper som opererer i Storbritannia frykter at de vil tape fortjeneste når britene går ut av EU.

Les mer:

Nord-Korea avfyrte rakett mot Japan

Russland: Ekstremt bekymret for Nord-Korea

Mattis: – Det er alltid rom for forhandlinger med Nord-Korea