18 svenske høyreekstreme utvist fra Norge

Illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Les mer Lukk

18 svensker som ble pågrepet ved den norske grensen fredag, mistenkt for å delta i en demonstrasjon i Kristiansand, er utvist.

– Vi har pågrepet 19 personer siden fredag, 18 av dem er svensker. Noen er løslatt, resten kommer til å løslates i løpet av kvelden. De kommer til å bli utvist fra norsk territorium, sier Bjørge Haugen, operasjonsleder i Øst politidistrikt.

Politiet beslagla blant annet pepperspray og kniver fra flere av dem.

Opprinnelig håpet nynazistene å gjennomføre demonstrasjonen i Fredrikstad, men på grunn av den økte beredskapen i Østfold, endte de opp i Kristiansand isteden.

Nynazistene i den høyreekstreme gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) møtte opp i sentrum av Kristiansand midt på dagen lørdag med sine grønne og hvite flagg, midt blant barn og voksne i sørlandsbyens gågate.

– Markeringen besto av 60–70 demonstranter, hvor de alle fleste var tilreisende fra Sverige, Finland og andre steder i Norge, sier stabssjef Bård Austad i Agder-politiet.

Politiet var mannsterkt til stede, men bortsett fra et par bortvisninger, fant ikke politiet det nødvendig å gripe ytterligere inn.