Flommen på Vestlandet forårsaket rundt 200 skader for titalls millioner

Utvik etter uværet og flommen som raste mandag. Store ødeleggelser etter vannet som har herjet. Foto: Hans Ivar Moss Kolseth / NTB scanpix Les mer Lukk

Gjensidige har fått inn over 50 skademeldinger. Til sammen må forsikringsselskapene trolig dekke opptil 200 skader etter regnflommen på Vestlandet.

Onsdag ettermiddag var det kommet inn 52 skader til Gjensidige forsikring. Hovedorganisasjonen Finans Norge hadde ikke fått innrapportert tall fra bransjen samlet, men går god for Gjensidiges anslag på at det totale skadeomfanget trolig vil komme opp i 200 skader og at det samlet er snakk om store erstatningsbeløp. Det opplyser direktør for forsikringsdrift i Finans Norge, Geir Trulserud, til NTB.

– Det er for tidlig å si noe om den totale kostnaden, men som bildene fra området viser er det store lokale ødeleggelser. Erstatningssummene vil nok fort komme opp i et tosifret millionbeløp, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige i en epost til NTB.

Skademeldingene er i hovedsak bygningsskader i Sogn og Fjordane etter det kraftige regnværet som skapte flom og til dels store ødeleggelser mandag. I tillegg kommer skader på for eksempel kjøretøy og båter.

Stryn og Gloppen er hardest rammet med rundt halvparten av skadene hver.

Venter flere skademeldinger

– Vi forventer at det kommer flere skademeldinger utover uka når folk får oversikt over eiendommene sine, sier Eklo.

Gjensidige anslår at det totale antallet skademeldinger så langt ligger et sted mellom 150 og 200 skader. Skadene er alt fra vanninntrenging i kjellere til totalskader der vannmassene har revet med seg hele bygg.

Onsdag ettermiddag besøkte olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) bygda Utvik og møtte dem som ble rammet av flommen mandag. Under besøket fikk statsråden også informasjon om opprydningsarbeidet etter flommen.

Opprydningen i gang

I tillegg til Utvik er Sandane og Breim i Gloppen kommune særlig rammet av flommen. Alle de tre bygdene ligger i Sogn og Fjordane.

Stryn energi meldte onsdag morgen at det er stabil forsyning i området. Ti abonnenter er uten strøm. Vannverket er forsynt med strøm fra aggregat og blir koblet til nett senere onsdag, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Oppryddingsarbeidet er godt i gang, og det vil holde på framover. Det blir arbeidet med å få på plass en midlertidig bro over Storelva i Utvik sentrum, og den er trolig klar til å bli tatt i bruk torsdag, sier ordfører Sven Flo i Stryn kommune til Fjordingen.