Vitne: Cappelen har Münchhausens syndrom

Flere medlemmer fra Gjermund Cappelens hasjnettverk skal vitne i Oslo tingrett mandag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Les mer Lukk

Et av medlemmene i hasjligaen til Gjermund Cappelen kaller narkobaronen for en lystløgner.

Den 64-årige mannen, omtalt som «brusselgeren», var det første vitnet mandag formiddag i rettssaken mot Gjermund Cappelen og den tidligere polititoppen Eirik Jensen.

64-åringen ble i Asker og Bærum tingrett dømt til 16 års fengsel. Under ankebehandlingen i Borgarting lagmannsrett har erkjent delvis straffskyld.

Mannen nektet i stor grad å svare på spørsmål fra statsadvokat Lars Erik Alfheim og viste til at han sitter som tiltalt i Borgarting lagmannsrett.

– Den saken er ikke oppgjort, jeg sitter i en annen sak. Så jeg svarer ikke på noen spørsmål, sa 64-åringen.

Les også: Medlemmer av Cappelens hasjliga inntar vitneboksen

– Aldri hørt om

Ifølge aktor Kristine Schilling fra Spesialenheten for politisaker har Cappelen forklart at «brusselgeren» visste om Jensens rolle i nettverket.

Det mener 64-åringen er løgn.

– Jeg kjenner ingen Eirik Jensen, aldri hørt om ham, sier vitnet.

Schilling ville også vite om Cappelen er en man kan stole på.

– Jeg tror at hvis du skal feste noen lit til Cappelen, så kan du like gjerne lese Münchhausens vidunderlige reiser, repliserte 64-åringen fra vitneboksen.

Les også: Cappelens detaljer fram i retten

– En klype salt

Münchhausens syndrom er en tilstand der en person presenterer noe som viser seg å være fabrikkert eller falskt. Det har navn etter Karl Friedrich Hieronymus, også kjent som Baron von Münchhausen, som reiste vidt omkring og som ble kjent i sin tid for å fortelle fantastiske og overdrevne historier om sitt liv.

64-åringen, som var en av de mest betrodde i Cappelens nettverk, er overbevist om at Cappelen lyver om seg selv.

– Helt klart. Som sagt mener jeg han har et Münchausen-syndrom. Han har sin forklaring, og jeg tar den med en klype salt, sier vitnet.