Forsker: Kina urolig etter Trumps Taiwan-samtale

Your browser doesn't support HTML5 video.

Kina ikke bekymret over Trump-Taiwan samtale
Donald Trump har brutt flere tiårs diplomatisk etikette ved å snakke med Taiwans president på telefonen. En kinesisk forsker sier at samtalen er dårlige nyheter for Kinas ledere.

Kina har allerede kommentert samtalen ved å si at forholdet til USA ikke vil bli skadelidende som følge av fredagens samtale mellom Trump og Taiwans president Tsai Ing-wen, der sistnevnte skal ha gratulert Trump med seieren i presidentvalget.

Men ifølge en av Kinas fremste forskere på internasjonale relasjoner skyldes Kinas forsiktige reaksjon først og fremst ønsket om å ha et stabilt forhold til USA, også når Trump overtar som president i januar.

– Kinesiske ledere er stadig mer bekymret for USAs politikk mot Kina under Trumps administrasjon, sier Shi Yinhong ved Renmin universitet i Beijing.

Embed: Trump i natt

– Dette er en stor hendelse, det er første gang en påtroppende president i USA har utfordret Kina. Dette må bety dårlige nyheter for den kinesiske ledelsen, sier forskeren til New York Times.

Embed: Trump natt 2

Les også: Nå vil Stortinget tillate å hetse Trump

Ifølge Shi er Taiwans status det mest følsomme og viktigste spørsmålet i forholdet mellom USA og Kina. Det at Trump valgte å snakke direkte med presidenten, kan dessuten gjøre henne mer uimottakelig for press fra Beijing, mener han.

Les også: CIA-sjef advarer Trump mot å avslutte atomavtale