EU og Canada undertegner handelsavtale søndag

Canadas statsminister Justin Trudeau. Foto: Chris Wattie / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Brussel (NTB-AFP): EU-landene og Canada signerer handelsavtalen CETA søndag. «Oppdrag uført», tvitret EU-president Donald Tusk.

«Gode nyheter, og jeg ser fram til å være der», tvitret Justin Trudeau, Canadas statsminister, tilbake. Avtalen blir undertegnet på et toppmøte i Brussel søndag.

I en telefonsamtale med Tusk skal Trudeau ha hyllet avtalen som «et godt tegn i en usikker verden», sier en EU-kilde til nyhetsbyrået AFP. CETA-avtalen knytter sammen EUs 500 millioner mennesker og verdens tiende største økonomi.

Etter interne uenigheter og harde forhandlinger med den belgiske regionen Vallonia, godkjente Belgia handelsavtalen fredag. En del av Vallonias motstand skyldtes at avtaleutkastet var enormt omfattende. Myndighetene i den fransktalende regionen var også bekymret for at avtalen ville svekke arbeidstakerrettigheter, miljølovgivning og lokalt landbruk og gi for mye makt til internasjonale selskaper. Myndighetene i regionen skiftet syn etter å ha inngått en avtale med den føderale belgiske regjeringen torsdag.

Mens Belgias statsminister Charles Michel hevder at forhandlingene med Vallonia «ikke endret et komma» i frihandelsavtalen, sier leder i den vallonske regionregjeringen, Paul Magnette, at han fikk garantier fra regjeringen om økt støtte til sosioøkonomiske og miljømessige tiltak. (©NTB)