Jenter fanget av Boko Haram vil ikke slippes fri

Noen av jentene som nylig ble satt fri fra Boko Harams fangenskap, møtte like etter Nigerias visepresident Yemi Osinbajo i hovedstaden Abuja. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Nigerianske myndigheter forhandler med Boko Haram om å frigjøre skolejenter som ble bortført for to år siden, men flere enn 100 av dem vil ikke forlate opprørsgruppen.

– De ufrivillige jentene kan ha blitt radikalisert av Boko Haram eller skammer seg for å vende hjem fordi de ble tvunget til å gifte seg med ekstremister og har i dag barn, sier Pogu Bitrus, leder av Chiboks eldreråd.

Totalt 276 jenter ble bortført av den ytterliggående islamistiske opprørsgruppen fra en skole i Chibok i den nigerianske delstaten Borno i 2014. Minst seks skal ha dødd i fangenskap, og flere har rømt på egen hånd.

– Alle de som har klart å rømme har blitt tvunget til å forlate Chibok fordi de har fått merkelappen «Boko Haram-koner» og blir hånet, sier Bitrus. Minst 20 av dem går nå på skole i USA. Han mener at de 21 jentene som nylig ble satt fri, også bør få utdanning i utlandet fordi de trolig vil bli stigmatisert i Nigeria.

– Selv de som er misbrukt av Boko Haram, vil bli stilt i et dårlig lys, sier han.

Les også: Skolejenter forteller om livet i Boko Harams fangenskap