Regjeringen fikk bekymringsmelding om Telenor-eid selskap i Bangladesh

Telenor eier 55 prosent av Grameenphone, som er det største teleselskapet i Bangladesh. Telenor-logoen godt synlig i gatebildet i hovedstaden Dhaka. Foto: Stringer / NTB scanpix Les mer Lukk

Dhaka (NTB): Telenors datterselskap i Bangladesh kjemper for å hindre at ansatte får organisere seg, ifølge en internasjonal fagorganisasjon, som har sendt en bekymringsmelding til den norske stat.

I et brev til næringsminister Monica Mæland (H) som Klassekampen har fått innsyn i, skriver den internasjonale fagorganisasjonen Uni Global Union at de ansatte i Telenors datterselskap, Grameenphone, har ventet i mer enn tre år på å få registrert sin fagforening hos myndighetene i Bangladesh.

Ifølge organisasjonen har Grameenphone aktivt motarbeidet at de ansatte skal få organisere seg.

– Selskapet har i retten hevdet at de ikke kan anerkjenne Grameenphone Employees Union (GPEU) fordi omtrent 2.950 av Grameenphones 3.000 ansatte er klassifisert som ledere i selskapet og dermed ikke kvalifisert for fagforeningsrepresentasjon, skriver generalsekretær Phillip Jennings.

Telenor eier 55 prosent av selskapet, og kommunikasjonssjef Glenn Mandelid viser til at myndighetene i Bangladesh i 2012 avslo en søknad fra Grameenphones ansatte om å opprette en fagforening.

– I Bangladesh er det ingen tradisjon for fagorganisering innen telekom. For oss er det viktig at dette må skje i tråd med lokale lover og regler, og vi venter på myndighetenes avklaringer for å vite hvordan vi som arbeidsgiver skal forholde oss, sier han. (©NTB)