Statlig investeringsselskap satser tungt i skatteparadiser

Administrerende direktør Joachim Høegh-Krohn i Argentum. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Les mer Lukk

Oslo (NTB): I 2011 ble det bråk etter avsløringer om at det statlige selskapet Argentum investerte i skatteparadiser. Siden den gang er investeringene blitt femdoblet.

Ifølge Klassekampen har selskapet, som er heleid av staten, nå investeringer på 12 milliarder kroner i skatteparadiser. Dette til tross for at daværende næringsminister Trond Giske (Ap) i 2011 kritiserte praksisen da VG avslørte at selskapet den gang eide 2,4 milliarder kroner i skatteparadiser.

– La meg si det slik: Vi kommer ikke til å gi flere selskaper anledning til å investere via skatteparadiser. Hva vi gjør med selskaper som allerede har fått gjøre det, må vi gjøre en vurdering av, sa Giske den gang.

Kommunikasjonsdirektør i Argentum, Ingibjörg Meyer-Myklestad, hevder de fikk klarsignal til å fortsette investeringene i skatteparadiser etter møter med Næringsdepartementet.

– Vi hadde en dialog med Næringsdepartementet i 2011. Argentum var ikke i strid med føringene i eierskapsmeldingen, og vi ble ikke pålagt å gjøre noen endringer, sier hun.

Tidligere næringsminister Giske har følgende kommentar til saken: – Argentums svar og redegjørelse overfor Næringsdepartementet kan jeg derimot ikke ta igjen nå, uten å ha referatene fra møtene mellom selskapet og Næringsdepartementet, skriver han i en epost. (©NTB)