WHO vurderer å erklære zika som global folkehelsekrise

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dette er zika-viruset
Krisekomiteen i Verdens helseorganisasjon (WHO) skal mandag diskutere om utbruddet av zikavirus skal erklæres som en global folkehelsekrise.

I forrige uke advarte WHO om at det myggbårne viruset, som mistenkes å være årsaken til en sterk økning av alvorlige fosterskader hos gravide, sprer seg «eksplosivt» i Amerika. FN-organets øverste leder, Margaret Chan, har nå innkalt til et lukket krisemøte for å avgjøre om zika bør regnes som en internasjonal folkehelsekrise.

Les også: Tre personer påvist zikafeber i USA

Hvis et utbrudd eller en hendelse får en slik definisjon, kan Verdens helseorganisasjon WHO anbefale en rekke tiltak som landene forplikter seg til å følge i henhold til det internasjonale helsereglementet. Tidligere har det norske Folkehelseinstituttet tatt til orde for at WHO bør vurdere å gi utbruddet en slik status.

Les også: Norge gir 10 millioner til zika-bekjempelse

– Det vil også gi økt oppmerksomhet for vaksineutvikling, sa smitteverndirektør John-Arne Røttingen til NTB forrige uke.

En avgjørelse fra WHO er ventet tidligst tirsdag.

WHO er under press for å handle raskt i kampen mot zikaviruset, etter å ha innrømmet å ha vært for sene i sin respons på ebolautbruddet i Vest-Afrika.