Joshua French får saken vurdert på nytt

Joshua French, her under rettssaken i 2014, er innlagt på sykehus. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Les mer Lukk

Joshua French får saken sin vurdert på nytt, opplyser Kongos justisminister. Den drapsdømte nordmannen er i så syk at han er innlagt på sykehus.

Ifølge NRK kan humanitære grunner gjøre at kongolesiske myndigheter løslater nordmannen.

– Jeg har dyp medfølelse med moren til Joshua French. Hun er innstilt på å gjøre alt for sin sønn, sier justisminister Alexis Thambwe Mwamba til kanalen.

– Jeg ønsker at hun blir ved bedre helse. Det er kanskje hennes situasjon som har fått oss til å åpne saken igjen. Ellers ville saken ligget i arkivene. Men nå ligger den på bordet, fortsetter justisministeren.

Les også: French må få reise hjem, mener sjåførens enke

Joshua French ble i 2009 pågrepet og senere dømt til døden for blant annet medvirkning til drap på sjåføren Abedi Kasongo, våpenbesittelse og spionasje. I januar 2014 ble han dømt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland i fengselet.

French ble nylig lagt inn på sykehus i Kinshasa, og ifølge advokat Hans Marius Graasvold kommer han til å være der til han er frisk.

– Det som er bra, er at vi ser på saken igjen. Saken er ikke lukket. Det er ikke en fange som kommer til å være i et fengsel her helt til han dør, sier den kongolesiske justisministeren.

Utenriksdepartementet (UD) jobber for å få French utlevert til Norge.

– Innholdet i intervjuet bekrefter at det arbeides på høyt nivå her i Kongo for å finne en løsning, sier UD-utsending Arild Øyen til NRK.

Les også:

French må få reise hjem, mener sjåførens enke

Syk French holdes fortsatt fengslet

Joshua French kollapset på cellen