USA forsøkte å få i stand militærkupp i Syria

USA håpet lenge å kunne bygge opp en moderat opprørshær i Syria, men militante islamister som Nusrafronten (bildet) tok etter hvert føringen i borgerkrigen. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

USA forhandlet i hemmelighet med noen av president Bashar al-Assads nærmeste, i et forsøk på å få dem til å gjennomføre et militærkupp da det brøt ut uro i landet i 2011.

Amerikansk etterretning hadde kontakt med flere ledende offiserer i den syriske regjeringshæren, men konkluderte etter hvert med at de ikke sto sterkt nok til å kunne lede et slikt kupp mot Assad, skriver Wall Street Journal.

Avisen har snakket med over 20 amerikanske tjenestemenn og etterretningskilder som forteller om de hemmelige forhandlingene som ble innledet etter at Assad-regimet tok i bruk våpenmakt mot demonstranter våren 2011.

Les også:Solberg: Voldsomt å få beskjed om norsk IS-gissel

Via mellommenn

Høytstående tjenestemenn fra USA og Syria snakket både direkte med hverandre og via mellommenn, blant dem russiske og iranske, skriver Wall Street Journal.

Mange soldater og offiserer deserterte fra Assads regjeringshær og sluttet seg til de væpnede opprørerne, noe amerikansk etterretning forsøkte å utnytte.

– Politikken var å få til et maktskifte ved å finne sprekker i regimet og tilby insentiver til folk som forlot Assad, sier en tidligere høytstående tjenestemann i Det hvite hus.

I 2012 innså USA at forsøket ikke ville lykkes og begynte i stedet å støtte de syriske opprørerne. Heller ikke denne strategien har vært vellykket, og borgerkrigen i landet har siden krevd over 250.000 menneskeliv.

Les også:Syria håper Genève-samtaler vil gi resultater

Få moderate

USA har medgitt at det i dag er vanskelig å finne «moderate opprørere» å støtte i Syria, der militante islamistgrupper som IS, al-Qaidas forlengede arm Nusrafronten og Ahrar al-Sham nå leder an i opprøret mot Assad.

Flere opprørsgrupper som til å begynne med mottok store mengder våpen fra amerikanerne, som Harakat Hazm og Syrias revolusjonære front (SRF), har siden gått sammen med Nusrafronten, noe som har bidratt til å amerikanernes skepsis.

USAs forsvarssjef Ashton Carter medga i sommer at det er vanskelig å finne syriske opprørere som er moderate i USAs øyne, og som samtidig er villige til å ta opp kampen mot IS.

– Det har vist seg svært vanskelig å finne folk som fyller begge disse kriteriene, sa Carter under en høring i Kongressen.

Les også: Syria-resolusjon vedtatt – Assads skjebne i det blå