Ekstremflom etter Helga i Sverige

Uværet Helga lager trafikkproblemer i Sverige, som her ved Älvsborgsbroen i Göteborg. Les mer Lukk

Helga har dratt videre, men stormen etterlater seg problemer som togkaos, omfattende strømavbrudd og fare for store oversvømmelser.

Det ventes opp mot 60 millimeter regn i deler av Västra Götaland lørdag, og det svenske meteorologiske instituttet SMHI går ut med såkalt klasse 3-advarsel for «ekstremt høy flom» i deler av Dalsland, Bohuslän og Västra Götaland.

– Det kan nå klasse 3-flom søndag og mandag før det begynner å synke igjen, sier vakthavende hydrolog Henrik Spångmyr i SMHI. Han sier det kan føre til store vannmengder på veiene og i kjellere, men kan ikke si hvor ille det kan bli.

Les også: Synne skaper store trafikkproblemer

Ingen tog til Oslo

Helga førte til store problemer i togtrafikken. Toglinjene mellom Stockholm og Oslo, og Stockholm og Göteborg ble innstilt fram til tidlig lørdag ettermiddag, ifølge det svenske togselskapet SJ. Strekningen mellom Karlstad og Göteborg, og Stockholm og Nyköping ventes ikke å være i trafikk igjen før søndag.

– Trafikkverkets og vårt personale har jobbet hele natten med å åpne banene og få togene til riktig sted, sier pressevakt Dan Olofsson i SJ.

NSB har satt opp buss for tog mellom Halden og Göteborg.

Strømløst

Flere tusen husstander i Östergötland, Västra Götaland og Södermanlands län er uten strøm etter uværet.

– Vi vet ikke hvor mye som er skadd. Vårt håp er å ta av med helikopter så snart været tillater det, sier kommunikasjonsansvarlig Helena Kortered i strømselskapet Vattenfall eldistribution.

Strømselskapene håper at strømmen er tilbake før natt til søndag.