Russland og Saudi-Arabia vil samarbeide i Syria

Russlands president Vladimir Putin møter Saudi-Arabias fosvarsminister Mohammed bin Salman i Sotsji i Russland. De to landene vil samarbeide om Syria. Les mer Lukk

På et møte søndag i Sotsji mellom Russland president Vladimir Putin og Saudi-Arabias forsvarsminister ble de enige om å samarbeide mot IS i Syria.

Møtet med forsvarsminister sjeik Mohammed bin Salman, som er en av sønnene til Saudi-Arabias konge, var et initiativ fra Putin for å ta kontakt med fiender av Syrias president Bashar al-Assad i regionen.

Etter møtet sa utenriksminister Sergej Lavrov at de to ønsker å samarbeide, og at begge ønsker å hindre opprettelsen av et «terroristisk kalifat».

Assads fiender i regionen, blant dem Saudi-Arabia, er sterkt kritiske til det russiske engasjementet til støtte for Assad, som de sier har rammet andre opprørsgrupper enn bare IS, som Russland hevder de angriper.

Lavrov innrømmet at Saudi-Arabia er «bekymret» over Russlands målsetting, men han insisterte på at Russland bare angriper ekstremister, blant dem IS og Nusrafronten, som er knyttet til al-Qaida.

De russiske luftangrepene avsporet tidligere i år en gryende kontakt mellom de to landene for å dempe spenningen på grunn av Russlands forbindelser til Syria og Saudi-Arabias erkefiende Iran.

– Vi uttrykte vår bekymring for at operasjonene kunne framstå som en allianse mellom Russland og Iran. Men våre russiske venner forsikret oss om at hovedmålet for engasjementet er kampen mot ISIS og terrorisme, sier den saudiarabiske utenriksministeren Adel al-Jubeir. (©NTB)