Helgesens mas har virket – Norge best i EØS-klassen

I flere år har Norge fått kritikk for å ha somlet med å innføre direktiver fra Brussel. Det siste halvåret har imidlertid gjennomføringen av direktivene blitt så effektiv at vi har inntatt førsteplassen. Les mer Lukk

Norge somler ikke lenger med å innføre nye regelverk fra Brussel, vi er nå best i klassen sammen med Kroatia. Europaminister Vidar Helgesen (H) er fornøyd.

Norge har beveget seg til toppen av lista over innsatsen til de 31 EØS-landene, ifølge EFTAs overvåkingsorgan ESA.

– Norske myndigheter har lyktes med sin strategi for å redusere etterslepet og fortjener ros for innsatsen, sier ESA-president Sven Erik Svedman i en pressemelding.

Les også: Konservative EU-tilhengere fikk gavepakke av EU-domstolen i dag

Pådriver og masekopp

Med den blåblå regjeringen fikk Norge en egen minister med ansvar for europapolitikken og for at EØS-direktivene blir gjennomført. Vidar Helgesens jobb går blant annet ut på å være en pådriver overfor departementene.

– Det betyr at jeg også må mase av og til, sier Helgesen, som så sent som tirsdag ringte Samferdselsdepartementet for å høre hvordan det går med det ene direktivet Norge har somlet med det siste halvåret.

– Det gjelder et nytt testregime for lastebiler, opplyser Helgesen.

Da ESA gjorde sin analyse, var direktivet fortsatt utestående. Men nå er også dette på plass, forsikrer Helgesen.

Fem per dag

I løpet av 20 år med EØS-avtalen har Norge innført tusenvis av direktiver fra EU. I fjor passerte tallet 10.000, i snitt betyr det at fem direktiver behandles per stortingsdag.

– Hvor mange ganger har Stortinget debattert direktivene det siste halvåret?

– Det skjer av og til at Stortingets Europautvalg har spørsmål, men ikke veldig ofte. Det siste halvåret har det vært ved tre-fire anledninger, sier Helgesen, som føyer til at de fleste direktivene er «ganske tekniske, og ikke så politiske».

– Konkurranseevne

Norge og Island har flere ganger fått kjeft av ESA i den halvårige karakterboka over innsatsen. Det skjedde senest i april. Nå er Helgesen glad for de gode tilbakemeldingene fra Brussel.

– Det er svært gledelig at Norge er blitt betydelig mer effektiv i gjennomføringen av EU-direktiver i norsk rett, sier han og understreker at dette først og fremst handler om å sikre norske bedrifter og arbeidsplasser samme vilkår som europeiske konkurrenter.

– I den omstillingen Norge nå står overfor, er det viktigere enn noen gang at vi gjennomfører EØS-avtalen på en effektiv måte, framholder han.

Bedring

Norge har nå et gjennomføringsunderskudd på bare 0,1 prosent mot 2 ved forrige måling for et halvt år siden. Dermed har Norge sammen med Kroatia det beste resultatet av alle EØS-landene, og ESA konkluderer at «Norge gjør det bedre enn noensinne».

EU har en målsetting om en maksimal somleprosent på 1 prosent, og gjennomsnittet i EUs medlemsland er et etterslep på 0,7 prosent.

Til sammenligning henger Island langt etter med et underskudd på 2,1 prosent, selv om landet ifølge ESA beveger seg i riktig retning.

EØS-avtalen omfatter alle EUs 28 medlemsland, samt EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein. Norge plikter å gjennomføre alle reglene i avtalen mot å få tilgang til EU-markedet. (©NTB)