Ny seier for Le Pen senior i retten

Nasjonal Front-leder Marine Le Pen kan ikke bruke en uravstemning til å frata faren Jean-Marie tittelen som ærespresident i partiet, mener en fransk domstol. Foto: Vincent Kessler / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Nasjonal Front-leder Marine Le Pen kan ikke bruke en uravstemning til å frata faren Jean-Marie tittelen som ærespresident i partiet, mener en fransk domstol.

Dermed innkasserte den 86 år gamle grunnleggeren av partiet nok en seier over datteren i den bitre striden ytterst på høyresiden i fransk politikk.

Marine Le Pen har forsøkt å få faren ekskludert og frata ham vervet som ærespresident i partiet etter en rekke rystende utspill, men har møtt motstand i retten.

Tirsdag valgte en domstol i Versailles å opprettholde en rettsavgjørelse fra tidligere denne måneden som sa at en uravstemning om saken er i strid med partiets statutter. Domstolen mener Nasjonal front må holde en partikongress for å avgjøre saken.

Partiet skriver i en uttalelse at de er overrasket over avgjørelsen, men at de likevel vil telle opp stemmene og legge fram resultatet fordi det er av stor «politisk betydning».

Striden mellom far og datter startet i april da Le Pen senior kalte gasskamrene under andre verdenskrig «en detalj i verdenshistorien».

Marine Le Pen, som tok over som partileder etter faren i 2011, har forsøkt å endre partiets åpent rasistiske og antisemittiske uttrykk for ikke å støte bort potensielle velgere.