Tyrkia sørger over sine unge døde

Slektningene til Ismet Seker, som ble drept i mandagens bombeangrep i Suruc, sørger over kisten hans i Gazi Cemevi i Istanbul tirsdag. Les mer Lukk

Tyrkiske nettsteder flommer over av sorg over de unge døde fra Suruc. Tapstallene får navn og ansikt, de blir individer som har familie og venner, og som sto på terskelen til livet. 27 år gamle Cagla Seven var en av dem som overlevde.

Den nyutdannede legens historie går igjen i alle mediene. Bildet av henne, der hun i eksplosjonsøyeblikket blir kastet i bakken, men tviholder sin venns hånd, har spredd seg med lynets hastighet på sosiale medier. Fotografiet er også publisert i den tyrkiske avisa Hurriyet.

Cagla som ble slått ned av trykket, med kroppen full av splinter og blod, blir selve bildet av den fanatiske voldens herjinger på Tyrkias dørstokk. Den unge legen overlevde, men hennes venn ble revet bort av selvmordsbomberen, før hun rakk å dra over grensen til Kobani og bidra til gjenoppbyggingen. Hun delte skjebne med 31 andre.

Bakgrunn: Tyrkia: IS sto bak selvmordsangrep i Suruc

Ikonisk bilde

Bilder av Cagla Seven som viser V-tegnet fra båren, mens hun fraktes om bord i et helikopter som skulle ta henne til universitetssykehuset i Istanbul, er brent inn på netthinnene til unge tyrkere, særlig dem med kurdisk tilknytning.

For Cagla var ringen sluttet da hun ble behandlet på sykehuset som er en del av universitetet der hun selv nettopp hadde tatt eksamen

Undersøkelsene på sykehuset viste at Cagla hadde over 100 splintmerker på kroppen. Hun trengte 14 blodoverføringer før legene kunne erklære henne utenfor livsfare.

Kampen om trykkefriheten og retten til å vise bilder fra selvmordsscenen gikk en ny runde i det tyrkiske rettsvesenet onsdag. Et forbud mot å spre bilder over Twitter ble opphevet bare timer senere.

Les mer: Tyrkia opphever Twitter-forbudet

Strammer grepet

Sensuren stanset imidlertid Twitter fullstendig, og tilgangen til medier som Facebook og YouTube ble sterkt begrenset i et forsøk på å hindre spredning av de gruvekkende bildene. Nyhetsbyrået Anadolu meldte at myndighetene også forsøkte å stanse demonstrasjoner mot det som blir framstilt som regjeringens knefall i kampen mot IS-terror.

Voldsbølgen krevde onsdag to nye ofre. To offiserer i det tyrkiske sikkerhetspolitiet ble funnet døde i sine hjem i grensebyen Ceylanpinar, 120 kilometer øst for Suruc.

Det militante kurdiske arbeiderpartiet PKK, som i 30 år har kjempet mot tyrkiske sentralmyndigheter, sa i en kunngjøring at de to hadde samarbeidet med IS og var blitt likvidert som en hevnaksjon for massakren i Suruc.

Ekspert: – Nå kan det bli spent i Tyrkia, i verste fall borgerkrig

20-årig gjerningsmann

Onsdag opplyste tyrkiske myndigheter at en 20 år gammel tyrkisk kurder sto bak selvmordsangrepet mandag. Mannen skal ha sluttet seg til IS for to måneder siden etter å ha reist til Syria i fjor.

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu ledet onsdag et regjeringsmøte om økt sikkerhet langs landets grenser etter det dødelige terrorangrepet i Suruc mandag.

Davutoglu har varslet at Tyrkia nå vil trappe opp sikkerheten langs den over 900 kilometer lange grensa, der kontrollen lenge har vært kritisert av Tyrkias vestlige partnere for å være for slapp.