Ekspert: – Kan bli spent i Tyrkia

Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrep på tyrkisk territorium av typen som rammet grensebyen Suruc mandag, kan i ytterste konsekvens føre til at den syriske borgerkrigen spres til Tyrkia, sier ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Titalls mennesker mistet livet i eksplosjonen i den sørøstlige tyrkiske byen Suruc mandag. Ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) mistenkes å stå bak.

Byen ligger rundt en mil unna grensebyen Kobani i Syria der kurdiske styrker har kjempet mot IS.

– Dette skjedde rett ved grensen, men ved å få sånne angrep inne på tyrkisk territorium risikerer man i ytterste konsekvens at den syriske borgerkrigen sprer seg inn i Tyrkia. Tyrkisk politikk er veldig polarisert, og forskjellige deler av det tyrkiske landskapet støtter forskjellige parter i borgerkrigen i Syria, sier Tyrkia-forsker Einar Wigen ved institutt for kulturstudier og orientalske språk på Universitetet i Oslo.

– Dersom offentligheten nå får inntrykk av at staten gjør for lite for å begrense IS' utfoldelse i Tyrkia, kan det bli ganske spent, særlig i de sørøstlige delene. Det er likevel ingen grunn til å tro at det vil bli borgerkrig i Tyrkia med det første, legger han til.

Bakgrunn: Minst 30 drept i bombeangrep mot tyrkisk grenseby - tror IS står bak