Bjørkelangen-far ber folk skåne dødssjåføren

TRAGEDIEN: – Jeg ønsker ikke sjåføren noe mer vondt, sier Jostein Sandsmark (t.v.). Her er han fotografert i tingretten under rettssaken mot bilføreren sammen med bistandsadvokatene Christian Lundin og Stine Dordy Laier Nybø. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix. Les mer Lukk

Faren til Sara Sandsmark ber folk skåne mannen som forårsaket dødsulykken på Bjørkelangen – og de etterlatte – fra mer smerte.

Fakta om Bjørkelangen-ulykken:  
Ved 14.30-tiden lørdag 11. januar i fjor ble Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) og Tiril Alette Huser Bølge (11) påkjørt av en bil da de var på tur med hest og sulky på fylkesvei 229, fire kilometer sør for Bjørkelangen i Aurskog-Høland i Akershus.

* Begge jentene fikk alvorlige hodeskader i ulykken og var bevisstløse da de ble fløyet til Ullevål sykehus. 11-åringen døde natt til søndag 12. januar. 13-åringen døde senere samme dag.

* Sjåføren, en 48 år gammel mann, var først siktet for uaktsom kjøring etter paragraf 3 i veitrafikkloven. I mai i fjor ble siktelsen endret til uaktsomt drap etter straffelovens paragraf 239.

* I oktober i fjor ble mannen tiltalt for uaktsomt drap.

* Rettssaken startet i Nedre Romerike tingrett 24. april. Den tiltalte 48-åringen nektet straffskyld etter tiltalen fordi han sa han ikke husket noe fra ulykken.

* Påtalemyndigheten la ned påstand om seks måneders ubetinget fengsel. 48-åringens forsvarer mente straffen måtte settes langt lavere.

* 11. mai dømte Nedre Romerike tingrett 48-åringen til fem måneders ubetinget fengsel, samt tap av førerretten i fire år. Han ble også dømt til å betale hvert av foreldreparene til de døde jentene en oppreisningserstatning på 125.000 kroner.

* 48-åringen anker ikke dommen. (©NTB)

– Jeg ønsker ikke sjåføren noe mer vondt. Jeg skjønner at han og hans familie har det forferdelig, sier Jostein Sandsmark til Indre Akershus Blad.

Han påpeker at retten har sagt sitt, sjåføren er dømt til fengselsstraff for å ha forårsaket ulykken der Sara Sandsmark (13) og venninnen Tiril Huser Bølge (11) døde og dommen er ikke anket.

Les også: Lettet over at dommen ikke ankes

– Jeg og samfunnet for øvrig skal ikke sørge for en tilleggsstraff. Jeg ber folk i Hølandsbygdene om å la dommen og denne saken ligge og heller rette blikket framover. Sara og Tiril kommer ikke tilbake og alle de tre berørte familiene har det vondt nok om ikke samfunnet rundt skal tilføre mer smerte, sier Sandsmark.

Han ber folk merke seg at 48-åringen ble dømt for en uaktsom hendelse, altså at ulykken ikke skjedde med vilje. Straffen ble satt til fem måneders fengsel.

Les også: Slik falt dommen

– Lengden på straffen har hele tiden vært uinteressant for oss. Vi var kun opptatt av skyldspørsmålet. Da skal ikke vi som lokalsamfunn legge til en ekstra straff, sier han.

Les også: Minnefond opprettet etter Bjørkelangen-ulykken