Krever nær 25 millioner kroner for tapt barndom

Mette Yvonne Larsen er advokaten til de fem søsknene som krever 25 millioner kroner i erstatning fra Sandefjord kommune. (Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix) Les mer Lukk

Mandag starter rettssaken der fem søsken har stevnet Sandefjord kommune for omsorgssvikt. De krever nærmere 25 millioner kroner i erstatning.

Advokat Mette Yvonne Larsen representerer for de fem søsknene.

– Vi har beregnet tapet for hvert av de fem barna, og til sammen er det godt over 20 millioner, nærmere 25 millioner kroner hvis de skal ha full erstatning for fremtidig inntektstap, sier Larsen til NRK.

Barnevernet skal ha mottatt minst tolv bekymringsmeldinger mellom årene 2005 og 2009, men sakene ble henlagt. Larsen mener barnevernet burde vært inne med hjelpetiltak allerede i 2005. Først i 2009 ble barna tatt ut av hjemmet, da var moren funnet død, og faren tvangsinnlagt i psykiatrien. Barna ble tatt hånd om av familie.

Rådmann Gisle Dahn i Sandefjord kommune mener at kravet ikke er berettiget.

– Derfor tar vi til motmæle og saken havner i retten, sier han.

Fylkesmannen i Vestfold har gransket saken og konkluderer med at barneverntjenesten og Sandefjord kommune har brutt en rekke paragrafer i barnevernloven. Kommunens advokat Ivar Otto Myhre mener imidlertid at barnevernet ikke har gjort noe feil i denne saken.

– Etter en grundig gjennomgang har vi konkludert med at barnevernet ikke har gjort noe vesentlig galt. Vi har innhentet vurderinger fra flere eksperter som har konkludert med det samme.

Det er satt av sju dager til saken.