IS lover å ikke ødelegge Palmyra

Your browser doesn't support HTML5 video.

Historiske Palmyra er i fare
De antikke ruinene i Palmyra er ikke statuer og vil derfor ikke bli ødelagt, sier IS-kommandanten i området, ifølge avisa The Guardian. Statuene derimot skal knuses

IS har sendt ut en ny video som viser ruinene i Palmyra uten tegn til ødeleggelser, og aktivister sier at gruppen har lovet å bevare mesteparten av ruinbyen og bare ødelegge de statuene de anser for å være polyteistiske.

– Når det gjelder den historiske byen, vil vi bevare den, og den skal ikke skades, om Gud vil. Men vi kommer til å knuse idolene som de vantro har brukt til å dyrke sine avguder, sier Abu Laith al-Saoudy til en antisyrisk radiostasjon.

Les også: FN: IS ansvarlig for seksuell vold uten sidestykke

Det har vært stor frykt for at IS skulle rasere ruinbyen etter at de erobret den i forrige uke. Tidligere har de blant annet rasert en annen ruinby, Nimrod i Irak, og ødelagt statuer i museet i Mosul.

Men uttalelsene Guardian refererer til, skaper nytt håp om at noen av de mest intakte oldtidsruinene som fins, blir spart.

Les også: FN: IS kan ha begått folkemord

Syriske myndigheter fraktet hundrevis av statuer ut av byen i ukene før den ble tatt av IS, men ruiner av templer, søylerader, det romerske teateret og tribuner kunne naturlig nok ikke flyttes.

Aktivister sier at IS brukte det 2.000 år gamle teateret til å henrette nesten 20 utenlandske krigere som sloss med regjeringshæren onsdag. Over 200 mennesker er drept av IS, som også holder 600 fanger.