Nytt ras i Vaksdal stenger jernbane og vei

Et nytt, stort ras har gått over jernbanelinjen og E16 i Vaksdal i Hordaland. Her et bilde fra sist ras tidligere denne måneden. Foto: Hans Erik Ringkjøb (NTB scanpix) Les mer Lukk

Både E16 og jernbanelinjen er stengt etter at det på nytt har gått ras i Vaksdal i Hordaland. Bare timer før raset gikk, var rassikringsgruppen på befaring.

E16 og Bergensbanen er stengt i Vaksdal etter at det på nytt har gått ras ved Boge. Det er fortsatt utrygt i området.

Det var tirsdag 12. mai det første raset gikk i området. Et NSB-tog kjørte da inn i jordmassene som hadde veltet nedover fjellsiden og over jernbanesporet, men uten at noen ble skadd.

Torsdag ettermiddag løsnet det på nytt, denne gangen like ved det første raset. Det var et 3– 4 meter høyt og 200 meter langt ras, og massene gikk nok en gang over både jernbanesporet og E16.

Det var ingen biler på veien og heller ingen tog i nærheten da raset gikk, men både E16 og jernbanesporet vil bli holdt stengt en periode framover.

Fortsatt rasfare

En geolog har vurdert rasstedet og konkludert med at det er veldig stor rasfare i området, opplyser Jernbaneverket. Opprydningsarbeidet kan derfor ikke begynne dette døgnet. En ny vurdering vil bli gjort fredag formiddag.

Det er utrygt i området mellom Kjenestunnelen og Bogatunnelen, advarer politiet i Hordaland.

Samtidig har Meteorologisk institutt sendt ut et OBS-varsel om at det ventes store nedbørsmengder på Vestlandet fredag, også i Hordaland. Det lover neppe godt for forholdene på stedet.

Bare timer før raset gikk torsdag, var en rassikringsgruppe på befaring på stedet, skriver Bergens Tidende.

Nasjonal rassikringsgruppe inspiserte E16 fra Bergen til Voss torsdag og var innom rasstedet torsdag formiddag, ifølge avisa. Få timer senere gikk det altså et nytt ras.

Alternativ transport

Jernbanen er inntil videre stengt mellom Vaksdal og Trengereid. NSB arbeider med å organisere alternativ transport.

Problemene rammer passasjerer på regiontogene mellom Oslo og Bergen. Samtidig er en del lokaltog innstilt. Det går buss for tog fra Arna til Garnes og båt fra Garnes til Stanghelle, mens passasjerer kjøres i taxi mellom Vaksdal og Stanghelle og mellom Trengereid og Arna.

Statens vegvesen melder at også E16 er stengt mellom Bogatunnelen og Langhelletunnelen, og at veien ikke vil bli åpnet torsdag. Politiet anbefaler folk som skal kjøre over fjellet, å prøve E134 over Haukelifjell hvis de vil unngå en smal og dårlig riksvei 7 over Hardangervidda.

«Dramatisk»

Bergensavisen har snakket med beboere i området. Arve Boge, som bor i Vaksdal, forteller til avisa at han hørte brannbilene ule, og at han da kjørte mot Boge for å ta en titt.

– Det er kommet ned mye mer enn sist gang. Det ser ut som om halve fjellsiden er kommet ned. Så dette er dramatisk, sier Boge.

– Dette var ventet fra min side. Men det er dramatisk, helt vilt. Og det blir jo bare mer og mer regn, tilføyer han. (©NTB)