Ti menn dømt til livstid for angrepet på Malala

Nobelprisvinner Malala Yousafzai ble angrepet i 2012. Nå har en pakistansk domstol dømt ti menn til livstid i fengsel for angrepet. Foto: AP / NTB scanpix. Les mer Lukk

En pakistansk domstol har dømt ti menn til 25 års fengsel for angrepet på nobelprisvinner Malala Yousafzai i 2012. Den hovedmistenkte er fortsatt på frifot.

Dommene ble kunngjort torsdag i en antiterror-domstol i den nordvestlige byen Mingora. Det er første gang siden angrepet at det har falt dommer i saken.

– Ti angripere som var involvert i angrepet på Malala Yousafzai, har blitt dømt til livstid i fengsel, sier en rettstjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

Livstidsdom innebærer 25 års fengsel i Pakistan.

Ifølge myndighetene i Pakistan var alle de ti medlemmer av pakistanske Taliban, Tehreek-e-Taliban (TTP), melder BBC.

Taliban

Opprørsgruppen har tatt på seg ansvaret for å ha skutt den da 15 år gamle Malala i hodet mens hun satt på bussen på vei hjem fra skolen i Swat-dalen i Pakistan den 12. oktober 2012.

En polititjenestemann sier at ingen av de fire eller fem mennene som sto bak angrepet, var blant de ti som ble dømt torsdag.

– Men de hadde helt klart en rolle i planleggingen og gjennomføringen av attentatforsøket på Malala, legger han til.

Mannen som mistenkes å ha avfyrt skuddet mot jenta, antas å være på rømmen i Afghanistan sammen med TTP-sjef Mullah Fazlullah, som beordret angrepet.

Skolegang

Militæret i Pakistan kunngjorde pågripelsen av de ti som nå er dømt, i september i fjor.

Ifølge talsmann for hæren, Asim Bajwa, hadde gruppen en liste over 22 personer som skulle angripes, i tillegg til Malala.

Før angrepet hadde hun drevet en kampanje mot Talibans forsøk på å hindre jenter skolegang.

Skuddet i hodet overlevde 15-åringen etter å ha blitt fløyet til Storbritannia for behandling der.

I desember i fjor, 17 år gammel, mottok hun Nobels fredspris for sin kamp for barns rettigheter. Hun ble dermed tidenes yngste vinner av prisen.