Fylkesmannen: Barnevernet brøt loven da tiåring døde

Barneverntjenesten i bydelen Søndre Nordstrand i Oslo brøt barnevernloven da en tiåring døde av underernæring i august, slår Fylkesmannen fast.

Fylkesmannen i Oslo Akershus åpnet tilsynssak mot barneverntjenesten i november i fjor etter at det ble kjent at en lege ved Oslo skadelegevakt varslet barnevernet om at noe var galt i familien, der en ti år gammel gutt døde av sult. Barneverntjenesten avsluttet saken etter få dager.

«Barneverntjenesten i Oslo kommune, Bydel Søndre Nordstrand, har ved sin manglende iverksettelse av undersøkelsessak ikke overholdt barnevernlovens krav om snarest å undersøke forholdet der det er rimelig grunn til bekymring. Dette er brudd på barnevernloven paragraf 4-3 første ledd», står det i Fylkesmannens rapport.

Bydelsdirektør Hans Reidar Ness i Søndre Nordstrand skriver i en pressemelding at de mottok bekymringsmeldingen fra Oslo skadelegevakt 10. april 2014, men at de etter en dialog med legevakten ikke opprettet sak.

– I denne saken har barnevernet kun mottatt meldingen fra Legevakten. Henvendelser som er beskrevet i mediene, kjenner vi kun gjennom mediene, sier Ness.

Bakgrunn: Tiåring funnet død - mor siktet for omsorgssvikt

Ringte barnevernet

I februar i fjor skal en nabo ha ringt inn en bekymringsmelding til barnevernsvakten. I en ti minutter lang samtale skal hun ha beskrevet voldsomt bråk, og leste opp navnene på postkassen. Hun beskrev da nabogutten som en sped gutt med for stor skolesekk og blikket festet i bakken. Kvinnen sier hun visste at noe var galt, at gutten var «for introvert». Hun skal imidlertid aldri ha fått noen tilbakemelding på bekymringsmeldingen.

I april varslet en lege ved Oslo skadelegevakt at noe var galt i familien. Barnevernet avsluttet saken etter få dager.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus er redd for at flere barn kan være rammet og åpner nå på bakgrunn av dødsfallet til tiåringen, en ny tilsynssak med hele barneverntjenesten i Søndre Nordstrand bydel.

Helsetilsynet fører på sin side et landsomfattende tilsyn frem mot 2016 der de konsentrerer seg om nettopp henlagte bekymringsmeldinger i barnevernet.

Les også: Politiet kartlegger matinnkjøpet til død tiårings mor

Bydelsdirektør Hans Reidar Ness i Søndre Nordstrand sier at dette er en tragisk hendelse og ingen i bydelen er upåvirket av det som har skjedd med gutten. Han understreker at barnevernet har hans fulle tillit, og at de vil fortsette å jobbe for at slike hendelser ikke skal skje igjen.

– Jeg vil nå sammen med barnevernet umiddelbart vurdere konsekvensen av Fylkesmannens vedtak med hensyn til hvordan enhver bekymringsmelding skal behandles av barnevernet fremover.

Veide under 15 kilo

Den ti år gamle gutten ble den 27. august i fjor funnet død hjemme i leiligheten hvor han bodde sammen med moren. Det var moren selv som meldte fra til politiet. I november ble hun pågrepet og siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge.

I desember konkluderte politiet med at den ti år gamle gutten sannsynligvis døde av uttørring og avmagring. Da han døde var han 131,5 cm høy og veide 14,8 kilo, halvparten av hva som er normalt for en gutt på hans alder.

Den norsk-pakistanske moren er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge og er innlagt på psykiatrisk sykehus Hun nekter straffskyld.

Fredag 6. februar skal sakkyndige si om de mener hun er tilregnelig eller ikke. Hun har vært observert ved Dikemark og Ullevål sykehus.