Høyre mister en firedel av oppslutningen i Tromsø

Uroen i Tromsø Høyre gir store utslag på en ny meningsmåling i byen. Foto: NTB scanpix. Les mer Lukk

Nominasjonsdramatikken og ordfører Jens Johan Hjorts beslutning om å trekke seg som ordførerkandidat, gjør at hver fjerde potensielle Høyre-velger i Tromsø vender partiet ryggen.

Lørdag trakk Hjort seg som ordførerkandidat etter at nominasjonsmøtet avviste hans forslag til rokering av valglisten – et forslag som i realiteten ville skvist byrådsleder Øyvind Hilmarsen ut av toppsjiktet.

Søndag gir dette åpenbart utslag på en meningsmålingen InFact har gjort for Nordlys.

Et Tromsø Høyre som allerede var i trøbbel, mister nesten en firedel av oppslutningen og faller fra 24,3 til 18,6 prosent. 25,6 prosent av de spurte sier Hjorts avgang har påvirket deres valg av parti.

Les også: Ordførerjakten i gang i Tromsø Høyre

Høyres dårligste

Resultatet er det dårligste for Høyre siden Hjort overtok ordførerkjedet i 2011. Over helgen har partiet tapt tre mandater på papiret, og ved et valg nå ville de endt opp med åtte mandater, mot seksten i valget for drøyt tre år siden.

– Det er overraskende at én firedel av velgerne oppgir at ordførerkandidatens avgang vil endre på hva som står på stemmeseddelen deres. Det fremstår som et veldig høyt tall, sier fagsjef Knut Weberg i InFact. Han sier det er sjelden at én enkelt politisk hendelse flytter så mange velgere over natten.

– Viser Hjorts popularitet

Siden valget har antall potensielle mandater for Arbeiderpartiet økt like mye som de har falt for Høyre.

Ap har likevel gått tilbake over helgen, og det ser ut til at de som forlater Høyre, fordeler seg over en større del av det politiske spekteret. Det er også flere som ikke oppgir noe parti i søndagens måling enn det var to dager tidligere.

Les også: Tromsø-ordfører trekker seg fra valgliste