Kim Jong-un vurderer utenlandstur

Kim Jong-un har ikke reist utenlands siden han ble Nord-Koreas øverste leder for tre år siden. Nå er han invitert til Russland. Her er han på besøk på et luftforsvarsanlegg i hjemlandet. (Foto: KCPN / Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Kim Jong-un er invitert til 70-årsmarkeringen for enden av andre verdenskrig i Russland. Dersom han takker ja, blir det hans første utenlandstur som Nord-Koreas leder.

Det ventes at rundt 20 utenlandske topper, blant dem Kinas president Xi Jinping, vil delta på markeringen 9. mai.

Da Russlands utenriksminister Sergej Lavrov onsdag fikk spørsmål om også Kim vil delta på seremonien, brøt han først ut i latter.

– De første signalene vi har fått, er positive, sier Lavrov om Nord-Koreas respons på invitasjonen.

Les også: Russland: - Reaksjonen fra Nord Korea er forståelig

Selv om Xi og Kim har holdt hverandre på avstand siden de ble ledere av hvert sitt land, sier kinesisk UD at de gjerne ser at Nord-Korea blir representert på seremonien.

Gregorij Toloraja ved Det russiske vitenskapsakademi sier det er delte meninger om hvorvidt et Kim-besøk vil være bra for Russlands president Vladimir Putin.

– Et bilde av Kim som tar Putin i hånden vil uten tvil gi kritikerne en anledning til å gjøre noen uhyggelige sammenligninger. Men samtidig er Vestens oppfatning av Putin kanskje så dårlig nå, at han ikke har noe å tape på et bedre forhold med Kim, mener han.