Pårørende strømmer til flyplassene i Singapore og Indonesia

Passasjerfly savnet på vei til Singapore

Your browser doesn't support HTML5 video.

«Ser deg i det nye året, og ser deg for alltid» Les mer Lukk

Pårørende og presse har samlet seg på flyplassen i Singapore, der flere enn 160 mennesker fra et AirAsia-fly var ventet å lande i natt. Det er uvisst hvor flyet befinner seg.

Det asiatiske lavprisselskapet AirAsia opplyste søndag at det er iverksatt en lete- og redningsoperasjon etter flyet, hovedsakelig konsentrert rundt et område vest for øya Borneo. Flyet, av typen Airbus 320-200 med flightnummer QZ 8501, var på vei fra Surabaya i Indonesia til Singapore. Etter flere timer uten svar på hvor flyet befinner seg, har mennesker samlet seg på både avreise- og ankomstflyplassene i de to landene. Det var ventet at flyet ville lande i Singapore klokken 1.30 natt til søndag norsk tid.

SISTE: Leteaksjonen avsluttes for dagen

På grunn av dårlig vær i området ba pilotene om å få fly en uvanlig rute før de mistet kontakten med flygelederne, ifølge tjenestemannen Hadi Mustofa i det indonesiske transportdepartementet.

Klokken 6.16 lokal tid var flyet fortsatt på radaren, men to minutter senere var det ikke lenger kontakt med flyet, opplyser Joko Muryo Atmodjo, som leder avdelingen for luftfart i Indonesias transportdepartement, på en pressekonferanse på den internasjonale flyplassen i Juanda i Surabaya søndag morgen.

Da flyet forsvant fra radaren, hadde det fortsatt nok drivstoff til fire timers flytid, ifølge Atmodjo.

Frykter styrt

Luftfartsmyndighetene i Singapore opplyser at flyet befant seg i indonesisk luftrom da kontakten med flygelederne i Jakarta ble brutt. Ifølge Indonesias transportdepartement var flyet på vei over Javasjøen, som ligger mellom øyene Borneo, Java og Sumatra, da kontakten ble brutt. Søket er derfor foreløpig konsentrert rundt et område vest for øya Borneo.

– Vi tror det er et sted mellom byen Tanung Pandan og Kalimantan, sier Atmodjo til nyhetsbyrået AFP.

Den indonesiske avisa Jakarta Globe siterer en talsperson fra indonesiske myndigheter som sier at et redningsteam er sendt til et område rundt 145 kilometer unna øya Belitung, etter at vitner skal ha sett at flyet «sirkulerte over havet nær øya for å unngå uværet, da det ble rammet av kraftig turbulens og krasjet i sjøen». Dette er imidlertid ikke bekreftet av øvrige myndigheter.

Singapores marine og luftforsvar har tilbudt seg å delta i søket. Også Australias utenriksminister Julie Bishop sier landet tilbyr seg å bistå i søk- og redningsarbeidet.

Barn om bord

155 passasjerer og sju besetningsmedlemmer skal være om bord på flyet. Blant disse skal det være 156 indonesiere, tre sørkoreanere, én malaysier, én franskmann og én person fra Singapore. Det er trukket tilbake opplysninger om at det skulle være én brite om bord, som angivelig var en del av flypersonellet.

138 av passasjerene er voksne, mens 17 er barn, ifølge indonesiske myndigheter. Blant barna skal det være én baby.

Det befinner seg ikke nordmenn på flyet som det norske utenriksdepartement kjenner til, opplyser departementets pressevakt Rune Bjåstad til NTB.

– UD følger situasjonen via vår ambassade i Jakarta. Ifølge flyselskapet var det ikke nordmenn om bord i det savnede flyet, sier Bjåstad

Av flypersonell var to piloter om bord i flyet, i tillegg til fire flyverter og en ingeniør, opplyser indonesiske myndigheter.

– Det gjør meg trist å høre om det savnede flyet. Mine tanker er hos passasjerene og deres familier, skriver statsminister i Singapore, Lee Hsien Loong, på sin Twitter-konto.

Får Twitter-støtte

Airbus-maskinen, som tilhører flyselskapet AirAsia – som har hovedbase i Malaysia – er blitt meldt savnet mot slutten av det som har vært et katastrofalt år for malaysisk luftfart.

I mars i år forsvant et fly fra selskapet Malaysia Airlines med 239 mennesker sporløst på vei fra Kuala Lumpur til Beijing i mars. På sin Twitter-konto oppfordrer Malaysia Airlines AirAsia søndag til å «være sterke».

– Våre tanker og bønner er med familie og venner til dem om bord på QZ8501, skriver selskapet.

Noen måneder etter at Malaysia Airlines-flyet forsvant, ble et annet fly fra samme selskap skutt ned over Ukraina. Alle de 298 menneskene om bord, hvorav to tredeler var fra Nederland, ble drept.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Passasjerfly fra AirAsia savnet