USA åpner for nye sanksjoner mot Russland

USAs president Barack Obama åpner for nye sanksjoner mot et hardt presset Russland i forbindelse med Ukraina-krisen. Det er Kongressen som har tatt initiativet til de nye sanksjonene. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

USAs president Barack Obama vil i løpet av uken gi grønt lys for nye sanksjoner mot Russland, opplyser Det hvite hus.

De nye amerikanske sanksjonene mot Russland er blitt utformet og vedtatt i Kongressen, som ønsker å øke presset på Russlands president Vladimir Putin i forbindelse med krisen i Ukraina. Det var uklart om Obama ville bruke sin vetorett i saken, men presidentens talsmann Josh Earnest sier tirsdag at Obama vil gi sin tilslutning til de nye sanksjonene.

– Jeg venter at det vil bli gjort i løpet av uka, sier Earnest.

De nye sanksjonene er imidlertid ikke obligatoriske – det betyr at Obama har et visst handlingsrom for hvordan han setter dem ut i livet.

Forvirrende

De nye sanksjonene omfatter blant annet våpenprodusenter og investorer i russiske oljeprosjekter. Kongressen har også vedtatt å åpne for militærhjelp til Ukraina.

Presidentens talsmann innrømmer at innføringen av nye sanksjoner kan virke forvirrende i dagens situasjon.

– Vedtaket inneholder en del formuleringer om sanksjoner som ikke gjenspeiler samtalene som pågår, sier Earnest.

– Når det er sagt, så innebærer vedtaket at presidentens mulighet for å være fleksibel i sin strategi bevares, så han vil signere det, fortsatte presidentens talsmann.

– Konstruktivt

I London uttalte USAs utenriksminister John Kerry at Russland hadde tatt «konstruktive» steg i Ukraina de siste dagene. Kerry understreket at USA og Europa står klar til å lette på sanksjonene hvis Putin bidrar til å dempe spenningen øst i Ukraina.

Europeiske og amerikanske sanksjoner nevnes i som en av flere årsaker til at den russiske økonomien nå er i store vanskeligheter. Den største årsaken er imidlertid den sterkt fallende oljeprisen.