Det går mot varmerekord i Norge

VARMEREKORD: Alt tyder på at 2014 blir det varmeste året vi har registrert temperaturen gjennom alle tider. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Les mer Lukk

Alt tyder på at 2014 blir tidenes varmeste år i Norge. Også november var svært mild over hele landet – med unntak av Finnmarksvidda.

Nye tall fra Meteorologisk institutt viser at november var 2,4 grader varmere enn vanlig, det vil si det gjennomsnittlige været i en periode på 30 år (1961-1990). November ble også blant de 20 varmeste novembermånedene tilbake til 1900.

Relativt varmest var det østafjells med avvik på fire-fem grader over normalen på enkelte stasjoner. Den høyeste maksimumstemperaturen ble målt i Ålesund i Møre og Romsdal – her ble det målt 20,9 grader 1. november.

Sjekk været der du er

Finnmarksvidda hadde det relativt kjøligst, med opptil to grader under normalen. Laveste minimumstemperatur – minus 28,8 grader – ble målt i Karasjok 13. november.

Den svært milde novembermåneden gjør at troen på at 2014 blir tidenes varmeste år i Norge forsterkes. Faktisk må temperaturen i desember bli mer enn tre grader lavere enn normalen for at det ikke skal bli varmerekord, skriver Yr.no.

Les også: Frykter vi kan oppleve ti ganger så mange hetebølger

– Med andre ord må det bli en temmelig kald desember for at det ikke blir rekord, sier værforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.