Stoltenberg fikk nei til norske livvakter

Jens Stoltenberg overtar som generalsekretær i NATO neste uke, men må nøye seg med NATOs egne livvakter. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix) Les mer Lukk

Jens Stoltenbergs stab spurte i vår Utenriksdepartementet (UD) om NATOs nye generalsekretær kunne få med seg egne norske livvakter til Brussel. Regjeringen svarte nei, skriver Dagbladet.

Forespørselen var begrunnet med at Stoltenberg ville føle seg mer komfortabel med norske livvakter, som han kjente fra sine åtte år som statsminister.

– Jeg kan bekrefte at Stoltenberg har henvendt seg til Utenriksdepartementet for å få med norske livvakter til Brussel. Regjeringen har vurdert henvendelsen og kommet til at det av kapasitets- og ressursmessige hensyn ikke vil være aktuelt å sende norske livvakter til Brussel, sier kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justisdepartementet til Dagbladet.

En egen norsk livvaktordning for NATOs nye generalsekretær ville kostet norske skattebetalere flere titalls millioner kroner årlig.

Les også: Norsksomalisk selvmordsbomber møtte Stoltenberg

Regjeringen skal også ha vært redd for at en ordning med norske livvakter fast stasjonert i utlandet kunne skape presedens. Tidligere har ikke nordmenn i viktige stillinger i utlandet – som Gro Harlem Brundtland i WHO, eller Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland – fått med seg norske livvakter.

Jens Stoltenbergs politiske rådgiver Randi Næss, som er med til Brussel, sier dette om saken til Dagbladet:

– Stoltenberg har aldri kommentert forhold som vedrører hans egen sikkerhet.