Ukjent årsak til fjøseksplosjon i Gudbrandsdalen

Grisefjøset på gården Forr i Sør-Fron ble rammet av en eksplosjon mandag. Foto: Kristin Veskje / NTB scanpix Les mer Lukk

En mannlig ansatt mistet livet i en eksplosjon i et grisefjøs på Frya i Sør-Fron i Oppland. Årsaken til eksplosjonen er ikke kjent.

Nøyaktig hvor mange griser som var i fjøset på gården Sygard Forr da eksplosjonen skjedde ved 10.30-tiden mandag formiddag, er ikke kjent. Gårdeieren anslår det imidlertid til å ha vært mellom 400 og 500, forteller operasjonsleder Atle B. von Obstfelder i Gudbrandsdal politidistrikt til NTB.

Kollapset

En vegg i fjøset ble blåst ut i eksplosjonen, og fjøset kollapset. Alle nødetater samt ambulansehelikopter ble sendt til stedet. Etter eksplosjonen ble en mannlig ansatt ved gården meldt savnet, og ved 15.45-tiden ble han funnet omkommet.

Mandag kveld arbeidet fortsatt viltnemnda med å avlive griser som overlevde ulykken. Noen er også fraktet til slakteri.

E6 forbi gården var i perioder stengt av sikkerhetsgrunner mens grisene ble skutt.

Undersøkes tirsdag

– Fra tirsdag morgen har vi full fokus på å finne ut hva som har skjedd. Vi har fått tips, men det blir feil å si hva vi tror har skjedd, sier operasjonslederen.

Han vektlegger at dette arbeidet er viktig fordi en rekke gårder er bygget lik den på Frya.

Innsatsleder Kai Førlandsås forteller til avisa Gudbrandsdølen Dagningen at det er nærliggende å tro at eksplosjonen er knyttet til gjødselkjelleren.

Gården Sygard Forr er blant de største griseprodusentene i distriktet, og ifølge avisa ble fjøset bygget på begynnelsen av 2000-tallet.