Mintes de drepte på årsdagen for Westgate-terror

En oppfordring til fred henger utenfor det forlatte handlesenteret Westgate, der minst 67 mennesker ble drept i et terrorangrep for ett år siden. Foto: Thomas Mukoya /Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Flere tusen sørgende samlet seg i Kenyas hovedstad Nairobi søndag for å minnes de drepte i terrorangrepet mot shoppingsenteret Westgate for et år siden.

Minst 67 mennesker ble drept da væpnede islamister fra Somalia angrep kjøpesenteret og skjøt ned folk for fote.

Angriperne gikk systematisk etter ikke-muslimer, og et øyenvitne fortalte om en mann som ble skutt fordi han ikke kunne navnet på profeten Muhammeds mor.

– Fullstendig knust

Tidligere butikkeier Fred Bosire ble skutt flere ganger og spilte død for å overleve. Hans sliter fortsatt med ettervirkningene.

– Livet har aldri blitt det samme. Angrepet rokket ved alt. Jeg mistet jobben, og nå må jeg leve på kona, som er dagarbeider. Det er tungt.

– Livet mitt er fullstendig knust, det har vært hardt å takle, sier 62 år gamle Amul Shah, som mistet sønnen sin da væpnede menn spaserte inn på kjøpesenteret og kastet håndgranater og åpnet ild med automatvåpen. Shahs 38 år gamle sønn passet på en gruppe barn som deltok i en matlagingskonkurranse på taket av Westgate da angrepet startet.

– Han hjalp mange av barna med å komme seg unna, men selv var han ikke like heldig.

Les også: FBI: - Norsk terrorist døde i angrep mot kjøpesenter

Skjerpet beredskap

Det østafrikanske landet har skjerpet beredskapen i forbindelse med årsdagen, som kom kort tid etter at Al-Shabaabs leder Ahmed Abdi Godane ble drept i et amerikansk luftangrep. Lederen for den somaliske gruppen påstås å være hjernen bak det blodige angrepet.

Like etter at de første bildene fra Westgate kom ut, ble det meldt at en av terroristene var en norsk-somalisk 23-åring.

Les også: Terrorister uenige om kvinner og barn på Westgate

Så sent som for to uker siden sa amerikanske FBI at 23-åringen og de tre andre terroristene alle ble drept og ikke kan ha kommet seg unna.

Det er ikke funnet DNA-bevis som kan gi en endelig bekreftelse på at norsksomalieren var på kjøpesenteret.