Demonstranter vil utpeke ny regjering i Thailand

Demonstranter i Bangkok feirer at statsminister Yingluck Shinawatra onsdag måtte gå av. Lederne for protestbevegelsen sier den vil utpeke ny regjering. Foto: Reuters Les mer Lukk

Demonstrantene som i et halvt år har protestert i Bangkok, sier den vil utpeke en ny regjering etter at statsminister Yingluck Shinawatra måtte gå av etter å ha blitt dømt for maktmisbruk.

Protestbevegelsens talsmann Akanat Promphan sier til nyhetsbyrået AFP at demonstrantene allerede fredag vil begynne arbeidet med å danne en ny regjering fordi de ikke anerkjenner den nye, fungerende statsministeren.

Den thailandske forfatningsdomstolen konkluderte onsdag med at Yingluck Shinawatra hadde gjort seg skyldig i maktmisbruk, og hun måtte dermed gå på dagen. Tidligere handelsminister Niwatthamrong Boonsongphaisan ble få timer senere utpekt til fungerende statsminister.

Bakgrunn: Yingluck må gå av

Det er imidlertid ikke klart hva slag grunnlag protestbevegelsen vil utnevne en ny regjering på. Men den thailandske grunnloven har en paragraf som tillater at overhuset i nasjonalforsamlingen kan utpeke en ny utøvende maktenhet.

Protestbevegelsen har også kunngjort en ny masseprotest fredag, men har så langt vært sparsomme med hva slags planer de egentlig har.