Clippers-eier utestengt på livstid for rasisme

Your browser doesn't support HTML5 video.

NBA-eier i trøbbel etter rasismeanklager
Donald Sterling, eier av basketballklubben Los Angeles Clippers, er av NBA utestengt på livstid og ilagt en bot på 2,5 millioner dollar for rasisme.

Ligaens sjef Adam Silver offentliggjorde straffetiltakene mot Sterling tirsdag, bare noen dager etter at et lydopptak med rasistiske uttalelser fra 80-åringen ble offentliggjort via blant annet nettstedet TMZ.

Sterlings uttalelser er møtt med raseri og avsky, og hans eget lags spillere demonstrerte mot ham ved å vrenge oppvarmingstøyet og skjule klubblogoen før søndagens sluttspillkamp.

– Vi støtter og omfavner helhjertet avgjørelsen til NBA og Adam Silver i dag, meldte Clippers i en uttalelse. Forsiden på klubbens nettsted var tirsdag svart bortsett fra ordene «we are one».

Bakgrunn: Nå tar hele USA avstand fra ham

Reaksjonene på utelukkelsen av Sterling var overveldende positive. En rekke nåværende og tidligere NBA-stjerner applauderte avgjørelsen.

– Nå vet vi at vi i Adam Silver har en stor leder for ligaen vår, tvitret legenden Magic Johnson.

Dommen over Sterling falt bare noen timer før Clippers gikk på banen til 5. kamp i sluttspillduellen mot Golden State Warriors i egen hall. Eieren er ikke velkommen til den kampen.

Uønsket overalt

Tirsdagens avgjørelse innebærer nemlig at Sterling ikke får være til stede på kamper, treninger eller besøke Clippers' lokaler. Han får heller ikke ta del i beslutningsprosessen i sin egen klubb eller overvære ligaens møter.

Boten på 2,5 millioner dollar (15 millioner kroner) er den største NBA har anledning til å ilegge. Pengene vil bli gitt til organisasjoner som kjemper mot diskriminering.

Silver sa på en pressekonferanse at han vil be ligaens styre om å tvinge Sterling til å selge klubben. Clippers kostet 12 millioner dollar da Sterling kjøpte klubben i 1981. Den verdsettes i dag av magasinet Forbes til 575 millioner dollar (nesten 3,5 milliarder kroner).

Rasismeskandalen har ført til at klubben har mistet flere sponsorer, og mange har tatt til orde for boikott av lagets kamper.

Se også: NBA-eier i trøbbel etter rasismeanklager

Krenkende og skadelig

Avgjørelsen om utestengelse ble fattet etter at en gransking av lydopptaket fastslo at det faktisk var Sterling som i en krangel med en kvinne kom med rasistiske uttalelser. Han uttrykte misnøye med at hun hadde publisert et Instagram-bilde av seg selv sammen med NBA-legenden Magic Johnson og ba henne gjentatte ganger om ikke å «kringkaste» eller «publisere» at hun omgås svarte.

– Synspunktene uttrykt av herr Sterling er dypt krenkende og skadelige, sa Silver under tirsdagens pressekonferanse.

– At de kom fra en NBA-klubbeier gjør bare skaden og mitt personlige raseri enda større. Dette har vært en smertefull opplevelse for alle i NBA-familien, og sårene vil trenge tid for å leges.

Silver sa at han føler seg trygg på at de andre klubbeierne vil støtte ham. En klubbeier kan tvinges til å selge om 75 prosent av de andre går inn for det.