Rasmus Hansson: – Klimakvoter er en kjempebløff

Klimaeffekten av klimakvoter er lik null, hevder Miljøpartiet De Grønne. Foto: NTB scanpix. Les mer Lukk

Norge kan bli helt klimanøytralt i morgen ved å kjøpe klimakvoter, og det vil ikke koste mer enn det gjør å gruslegge Slottsplassen. Men klimaeffekten er lik null, hevder Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson hevder at prisen for å kjøpe klimakvoter som tilsvarer alle Norges utslipp innenlands, ikke er høyere enn 70-80 millioner kroner.

Kvotene har sunket kraftig i pris fordi det er for mange kvoter på markedet.

– Stortingsflertallet og regjeringen fortsetter å fortelle folk at vi skal kutte norske klimautslipp med 30 prosent innen 2010. Det er en kjempebløff, sier Hansson til NTB, på sidelinjen av partiets landsmøte.

Les også: Grønn ildsjel må forlate partiledelsen

Rasmus Hansson varsler at han kommer til å legge fram forslag i Stortinget senere i vår om at Norge ikke lenger skal kunne trekke fra kvotekjøp i utviklingsland fra våre egne klimautslipp.

Ifølge klimaforliket i Stortinget skal Norge kutte utslipp hjemme, men også kompensere for utslipp ved å kjøpe klimakvoter som støtter klimatiltak i fattige land.

Les også: Rekordmåling for Miljøpartiet De Grønne

Hansson mener det ikke kan dokumenteres at kvotene bidrar til å redusere utslippene av klimagasser. Mange av prosjektene er dessuten lønnsomme og ville blitt satt i verk uavhengig av denne støtten, påpeker han.

Hansson sier han ikke er imot klimakvoter, som i dag kan kjøpes både gjennom FN (såkalte CDM-kvoter) og EU. Men da må systemet fungere bedre enn i dag.