Full forvirring om Dalai Lama-beslutning

Utenriksminister Børge Brende har gjort det klart at et møte med Dalai Lama vil forsinke arbeidet med å normalisere Norges forhold til Kina. Torsdag erfarte NRK at regjeringen vil si nei til et slikt møte. Her er Brende på vei inn til spørretimen i Stortinget onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Regjeringen skal ifølge NRK ha bestemt seg for ikke å møte Dalai Lama når han kommer til Norge, tross hardt press fra mange hold.

Utenriksdepartementet avviste imidlertid rikskringkasterens opplysninger overfor NTB torsdag kveld.

Saken er i realiteten allerede avgjort, og beslutningen om at regjeringen ikke kommer til å møte Dalai Lama når han besøker Norge fra 7. til 9. mai, vil bli offentliggjort om ikke lenge, ifølge NRK.

Utenriksminister Børge Brende (H) hadde ennå ikke bestemt seg for om han eller andre fra regjeringen skal møte fredsprisvinneren da spørsmålene om hvorfor ikke, haglet i spørretimen i Stortinget onsdag.

Brende gjorde det imidlertid klart at et møte med Dalai Lama vil forsinke arbeidet med å normalisere Norges forhold til Kina.

Møter sametingspresidenten

Stortingspresident Olemic Thomessen (H) sa allerede før påske at det er uaktuelt for ham å møte Dalai Lama. Sametingspresident Aili Keskitalo har imidlertid bestemt seg for å møte den tibetanske lederen, og oppfordrer regjeringen til å gjøre det samme.

– Hvis ikke vi tør å møte Dalai Lama, hvordan skal vi forvente at andre skal gjøre det, sier Keskitalo til NTB, og legger til:

– Rettferdighet er ikke gratis.

Hun mener Dalai Lama har bidratt til den politiske anerkjennelsen av det samiske folket.

– Vi vil motta ham på en måte som han fortjener, som den fredsaktivisten han er og som tibetanernes åndelige leder, sier sametingspresidenten.

Les også: Frykter for Dalai Lamas liv i Oslo

Møter Jagland og Lundestad

Geir Lundestad, direktør ved Nobelinstituttet, skal møte den tibetanske lederen sammen Thorbjørn Jagland og resten av Nobelkomiteen.

Lundestad medgir at han har mange synspunkter på den pågående debatten – som han ikke har tenkt å meddele pressen.

– Dalai Lama er jo en meget tolerant person, og hvis det er noen som ikke ønsker å møte ham, så ønsker ikke han å presse seg på noen, sier Lundestad til NTB.

Instituttet har invitert Dalai Lama til Norge i anledning av at det er 25 år siden han mottok Nobels fredspris. De 900 billettene til tibetanerens foredrag i Oslo i mai ble utsolgt på få timer.

Sliter med helsa

Når regjeringen nøler med å offentliggjøre hvorvidt det offisielle Norge vil møte fredsprisvinneren, kan det ifølge NRK skyldes et håp om at saken vil løse seg selv. NRK erfarer også at regjeringen lenge skal ha håpet at Tibets åndelige leder selv ville avlyse besøket.

– Jeg verken tror eller håper det blir en avlysning, sier leder Tsomo Svenningsen i Den norske Tibetkomiteen.

Hun tilføyer at Dalai Lama har slitt med helsa i det siste, og at han har et redusert reiseprogram.

Angrer på invitasjon

Tidligere daglig leder i Den norske Tibetkomiteen Chungdak Koren var med på å sende invitasjonen til Dalai Lama. Hun har ikke noen rolle i organiseringen av besøket i mai, men hun sier nå at hun angrer på invitasjonen. Koren synes det er trist at diskusjonen om hvem han skal møte, overskygger hans budskap om fred.

– Det må gå fram at det ikke er Dalai Lama som ønsker å møte myndighetene. Han er ikke veldig nøye på om han går inn hoveddøra eller bakdøra. Det betyr veldig lite for ham. Det viktigste er hva man står for, sier hun.

Torsdag gikk de åtte ungdomspartiene sammen om et tverrpolitisk opprop til statsminister Erna Solberg (H) og regjeringen om å møte Dalai Lama.