Tankesmie: Nordkoreansk atomtest usannsynlig

OMSTRIDT MANN: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. (Foto: Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Det er lite sannsynlig at Nord-Korea vil gjennomføre en atomprøvesprengning den nærmeste tiden, viser en analyse av satellittbilder som en tankesmie har gjort.

Myndighetene i Sør-Korea har varslet om at Nord-Korea kan være i ferd med å forberede sin fjerde atomprøvesprengning fordi de har observert stor aktivitet i og i nærheten av teststedet Punggye-ri.

Den velrenommerte tankesmien 38 North, som er tilknyttet det amerikanske universitetet Johns Hopkins, sier at det er få tegn på en test i umiddelbar framtid, til tross for den økte aktiviteten.

Økt aktivitet

«Den nye aktiviteten ved Punggye-ri har ikke nådd et så intensivt nivå – hva bevegelser av kjøretøy, personell og utstyr angår – som i ukene før de tidligere detonasjonene», heter det i tankesmiens rapport.

«Andre mulige indikatorer som var på plass før de nordkoreanske atomprøvesprengningene i 2009 og 2013, som varebiler med kommunikasjonsutstyr og parabolantenner for å sende data, har ikke blitt observert».

38 North erkjenner at de kommersielle satellittbildene de bygger sine analyser på, kan gi et ufullstendig bilde av hva som skjer i det lukkede landet.

Bakgrunn: – Nord-Korea forbereder ny atomprøvesprengning

Obama-besøk

USAs president Barack Obama besøker onsdag Japan og reiser videre til Sør-Korea fredag.

Nord-Korea kritiserte mandag Obamas besøk som «et farlig skritt» som ville øke den militære spenningen og bringe «atomvåpenkappløpets mørke skyer» inn over den koreanske halvøy.

– Forsvaret observerer stor aktivitet i og i nærheten av atomprøvesprengningsstedet Punggye-ri, sa Kim Min-seok, talsmann for Sør-Koreas forsvarsdepartement, på en pressekonferanse i Seoul tirsdag.

Ifølge Kim kan Nord-Korea gjennomføre en atomprøvesprengning «når som helst» hvis ordren blir gitt av ledelsen i Pyongyang.

Les også: Kim Jong-un fikk 100 prosent av stemmene