Skogsbærkake kan være kilde til hepatitt A-utbrudd

Skogsbærkake kan være kilde til hepatitt A-utbrudd Les mer Lukk

Mattilsynet mistenker at en importert, frossen skogsbærkake kan være smittekilden for det siste utbruddet av smittsom leverbetennelse.

I begynnelsen av april ble det meldt om en om en unormal økning av hepatitt A -tilfeller i Norge. 19 av de smittede hadde ifølge Folkehelseinstituttet samme variant av viruset, noe som tyder på en felles smittekilde.

Nå tror Mattilsynet at de har funnet smittekilden – en fryst skogsbærkake som er importert fra Tyskland av norske

Tyskimpotert skogsbærkake fra Marexim kan være kilden til smitten, trorMattilsynet. Foto: Produsenten

.

– Vi har en sterk mistanke til at denne kaken er smittekilden. Vi sørger nå for at importøren fjerner den fra markedet, sier seniorrådgiver Laila Jensvoll i Mattilsynet.

Kaken har hovedsakelig blitt solgt til ulike restauranter, storkjøkken og spisesteder over hele landet. Men den kan også ha havnet i private frysere, og Jensvoll ber alle som har en slik kake i fryseren, om å returnere eller kaste denne.

Mattilsynet kan heller ikke utelukke at bærene som er brukt i kaken, kan ha blitt importert til Norge via andre kanaler.

– Vi jobber nå med å skaffe informasjon om dette. Inntil videre anbefales det derfor at man fortsetter å koke importerte fryste bær før de skal brukes i retter som ikke skal varmebehandles, sier Jensvoll.