Obama sier at Russland kan ha flere planer

ADVARER: Obama mener Russland har flere planer med Ukraina. Foto: Kevin Lamarque (Reuters) Les mer Lukk

President Barack Obama mener Russland kan ha flere planer. Nestsjefen for russisk etterretning anklager Vesten for å true Russland. Vladimir Putin takker soldatene for innsatsen på Krim.

Den amerikanske presidenten uttalte seg fredag i et intervju med det amerikanske kringkastingsselskapet CBS.

– Vi har sett en rekke styrker som samles ved Ukrainas grense under dekke av å være en militær øvelse. Men det er ikke hva Russland normalt ville gjøre, sier han til CBS fra Roma, der han var på besøk i Vatikanet.

Hele intervjuet skal sendes av CBS fredag kveld, men utdrag ble offentliggjort tidligere fredag.

Skremme, eller?

– Det kan ganske enkelt være for å skremme Ukraina, eller det kan være at de har ytterligere planer, fortsatte han.

Obama oppfordrer Russland til å trekke styrkene tilbake for å trappe konflikten ned. Han kom samtidig med anklager om at Putin sitter fast i en mentalitet fra den kalde krigen.

– Man skulle ha trodd at etter et par tiår ville det vært en bevissthet hos en russisk leder om at veien framover ikke er å gripe tilbake til en praksis som du vet var så dominerende under den kalde krigen

Med i Russland

Nestsjefen for Russlands føderale sikkerhetstjeneste FSB sier at folk på Krim og øst i Ukraina har et lovlig ønske om å være sammen med Russland, og at Vesten truer Russland.

– Det lovlige ønsket til folk på Krim og øst i Ukraina om å være sammen med Russland, utløser hysteri i USA og hos landets allierte, sier nestkommanderende Aleksandr Malevanij i FSB ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Malevanij anklager også Vesten for å ville svekke Russlands innflytelse i Ukraina,

– Det har vært en skarp økning i eksterne trusler mot staten, sier han.

– Russland tar offensive kontraetterretningstiltak for å svekke Vestens forsøk på å redusere Russlands innflytelse i en region som er av vital betydning for Moskva, sier han ifølge Interfax.

Putin innrømmer

Russlands president gratulerer russiske styrker med innsatsen på Krim og sier aksjonen viser styrkenes nye kapasitet.

– De siste hendelsene på Krim var en alvorlig prøve. De demonstrerer de væpnede styrkenes nye kapasitet både når det gjelder kvalitet og personellets høye moral, sa Putin i en fjernsynsoverført militær seremoni fredag.

For første gang bekreftet Putin at russiske styrker var direkte innblandet i å ta kontroll med Krim. Overtakelsen ble gjennomført av tusener av godt trente og bevæpnede styrker i umerkede uniformer.

Den russiske presidenten har tidligere omtalt styrkene på Krim som «lokale selvforsvarsstyrker». I seremonien takket han «kommandanter og tjenestemenn i Svartehavsflåten og andre enheter utplassert på Krim for deres tilbakeholdenhet og personlige mot».