Ytre høyre frem i fransk lokalvalg

Marine Le Pen, leder for det franske høyrepartiet Nasjonal front, kan være fornøyd med resultatet i lokalvalget så langt. Foto: Reuters Les mer Lukk

Det franske ytre høyre-partiet Nasjonal front ser ut til å ha gjort det svært godt i første runde av lokalvalget søndag.

Også det konservative UMP omtaler sitt eget resultat som en stor seier, mens president François Hollandes sosialister kommer dårlig ut, trolig på grunn av stillstand i økonomien og høy arbeidsløshet. Valgdeltakelsen ser ut til å bli skuffende 38 prosent, som er rekordlavt for franske lokalvalg.

Foreløpige resultater gir UMP 47 prosent av stemmene, mens sosialistene får 38 prosent.

Ved ordførervalget i Paris leder UMPs kandidat Nathalie Kosciusko-Morizet foran sosialistenes Anne Hidalgo, som på forhånd var ventet å vinne.

Nasjonal front har fått rundt fem prosent av stemmene. Det tilsynelatende beskjedne resultatet kommer til tross for at partiet bare stilte med rundt 600 kandidater til de 36.000 ordførervervene i landets landsbyer og små, mellomstore og store byer. Ved forrige kommunevalg fikk Nasjonal front bare 0,9 prosent av stemmene.

Partiet venter også å få 10-15 ordførerstillinger i mellomstore byer. Den forrige rekorden var fire ordførere og ble oppnådd i 1997. Andre runde i valget holdes 30. mars.

Første siden 2012

Valget er det første store etter at den sosialistiske presidenten François Hollande kom til makten i mai 2012.

Partiene på venstresiden ser alt i alt ut til å få 43 prosent av stemmene, mot 48 prosent til høyresiden, ifølge meningsmålingsinstituttet BVA.

Les også: Siv Jensen sammenlignes med Marine Le Pen

Tidligere meningsmålinger anslo at sosialistene ville oppleve et tilbakeslag, og at de konservative, som er rammet av flere korrupsjonsskandaler, vil merke konkurransen fra Nasjonal front.

Andre valgomgang holdes søndag om én uke, og da kan alle partier som har fått mer enn ti prosent av stemmene stille kandidater. Bare de stedene der en kandidat har fått over 50 prosent ble avgjort i første omgang.

Stor støtte

Det høyreradikale Nasjonal front har fått rent flertall i byen Henin-Beaumont i Nord-Frankrike. Partiets kandidat Steeve Briois blir ordfører uten en andre runde. Også i byen Forbach i øst og i Avignon og Beziers i sør ligger partiet svært godt an.

– Nasjonal front har blitt en stor, uavhengig kraft, en politisk kraft både på nasjonalt og lokalt nivå, sier partileder Marine Le Pen til TV-kanalen TF1.

Partiet er imot immigrasjon og er anti-EU. For mange var og er det utenkelig å stemme på partiet fordi Marine Le Pens far, Jean-Marie Le Pen, flere ganger ble dømt for å fornekte holocaust og for sitt rasehat.

Endret profil

Men hans datter og etterfølger Marine Le Pen har gjort partiet tilgjengelig for folk flest ved å fronte andre saker som kampanjer mot arbeidsløshet, høye levekostnader og kriminalitet.

Før valget oppfordret Frankrikes statsminister Jean-Marc Ayrault til taktisk stemmegivning både på venstre- og høyresiden for å holde Nasjonal front borte fra landets rådhus.

– Alle som tror på Republikken, må gjøre alt for å sikre at ingen by ender opp med en ordfører fra Nasjonal front, sa han til Radio J.