Ukraina ber FN innkalle Sikkerhetsrådet

En væpnet mann utenfor flyplassen i Simferopol på Krim-halvøya fredag. Foto: David Mdzinarishvili / REUTERS / NTB scanpix Les mer Lukk

Flere kilder melder at russiske soldater har tatt kontroll over to flyplasser på Krim-halvøya i Ukraina. Svartehavsflåten benekter det, mens Ukraina innkaller lederne for sikkerhetstjenestene til krisemøte.

Ukrainas nasjonalforsamling ber i et vedtak FN om å innkalle Sikkerhetsrådet til hastemøte for å drøfte landets problemer. Forsamlingen ber samtidig Russland stoppe alle handlinger som undergraver Ukrainas integritet.

Ukrainas fungerende president har innkalt lederne for landets sikkerhetsstyrker til krisemøte om Krim.

Les også: Norge planlegger fortsatt samarbeid med Ukraina

Benekter

Den russiske Svartehavsflåten benekter i en uttalelse at dens soldater har inntatt den militære flyplassen ved Sevastopol på Krim.

– Ingen enheter fra Svartehavsflåten har beveget seg til flyplassen, og vi deltar heller ikke i noen blokade av den, sier flåten i en pressemelding, ifølge russiske nyhetsbyrået Interfax.

Men pressetjenesten tilføyer at flåtens «antiterrorenheter» har satt i verk «tiltak» for å beskytte områder der deler av flåten holder til og i boligkvarterene for personellet og deres familier.

Ukraina forsvarssjef avsatt

Ukrainas fungerende president avsatte fredag landets forsvarssjef.

President Oleksandr Turtsjynov avsatte Jurij Iljin fra stillingen som sjef for de væpnede styrkene i et dekret datert 28. februar. Dekretet er lagt ut på presidentens hjemmeside, skriver avisen Kyivpost.

Militære kilder

Interfax siterer militære kilder i regionen som sier de har grepet inn og inntatt Belbek militære flyplass i Sevastopol for å hindre at «krigere» blir fløyet inn. Soldatene har hjelmer og skuddsikre vester og har støtte fra pansrede personellkjøretøyer.

Flyplassen i regionhovedstaden Simferopol skal også være under kontroll av russiske soldater, og bilder viser menn i full kamputrustning utenfor terminalbygget.

BBC melder på Twitter at det russiske utenriksdepartementet benekter innblanding, men den ukrainske innenriksministeren reagerte sterkt fredag morgen og sa det dreide seg om en russisk «invasjon» og «okkupasjon».

Holder åpent

Øyenvitner på flyplassen forteller til Interfax at rundt 50 menn ankom flyplassen i tre lastebiler der skiltene var fjernet.

En drøy time senere ble det meldt at flyplassen var åpen, og ifølge øyenvitner sjekket passasjerer inn som normalt.

Uniformerte menn med automatvåpen patruljerte imidlertid flyplassområdet, og beveget seg ifølge øyenvitner tilsynelatende fritt inn og ut av kontrolltårnet. De var ikke inne i terminalbygningen.

Folkemilits

En mann som oppga navnet Vladimir, fortalte at han bisto gruppen som okkuperte flyplassen.

– Jeg er sammen med Folkemilitsen på Krim. Vi er vanlige folk, frivillige. Vi er her på flyplassen for å opprettholde orden. Vi vil ta imot flyene med et smil, flyplassen opererer som normalt, sier mannen.

Selv om han og andre frivillige bisto de væpnede mennene på flyplassen, sa han at han ikke visste hvem de er eller hvor de kommer fra.

Ifølge øyenvitner hadde de væpnede mennene med seg den russiske marinens flagg da de ankom flyplassen.

Etniske russere

Torsdag okkuperte væpnede menn regionforsamlingen og regjeringskontorene i Simferopol og heiste russiske flagg også der.

Et flertall av de drøyt 2 millioner menneskene som bor på Krim-halvøya er etniske russere, som misliker utviklingen i Kiev der mer EU-vennlige krefter nylig grep makten og avsatte president Viktor Janukovitsj.

Den russiske Svartehavsflåten har sin base i Sevastopol på Krim-halvøya, som siden 1991 har hatt en stor grad av selvstyre.

Russland innledet torsdag en stor militærøvelse på grensa til Ukraina, men ledelsen i Moskva har samtidig forsikret om at de vil samarbeide med Vesten om å løse krisen i landet. (©NTB)