Fengsel på livstid for soldatdrapet i London

Your browser doesn't support HTML5 video.

Demonstranter krevde strengest mulig straff for soldatdrap Les mer Lukk

De to ekstreme islamistene som drepte soldaten Lee Rigby på åpen gate i London i fjor, er dømt til henholdsvis livstid og minimum 45 års fengsel.

Michael Adebolajo (29) og Michael Adebowale (22) fikk dommene forkynt i domstolen Old Bailey i London onsdag. Adebolajo ble dømt til fengsel på livstid mens Adebowale fikk en dom på minimum 45 års fengsel.

Under domsavsigelsen gikk begge de to til angrep på fengselsvakter, og de ble slept tilbake til cellene sine før dommeren kunne lese opp dommen.

De ble begge kjent skyldige i drapet i desember, men straffeutmålingen kom først på onsdag.

Forsøkt halshogget

Den 25 år gamle soldaten Lee Rigby ble i mai i fjor først kjørt ned og deretter stukket til døde med en stor kniv. Deretter dro Adebolajo og Adebowale den livløse soldaten ut i gaten og forsøkte å halshogge ham med en kjøttøks.

Demonstranter utenfor rettslokalet ga tydelig uttrykk for hva slag straff de syntes de to mennene som drepte soldaten Lee Rigby fortjente. Den ene av drapsmennene ble dømt til livsvarig fengsel mens den andre fikk minimum 45 års fengsel. Foto: Reuters

Rett etter drapet ble de to selverklærte islamistene filmet av rystede forbipasserende mens den ene av dem forklarte hva de hadde gjort samtidig som han holdt opp kniven og kjøttøksa med blodige hender.

Bakgrunn: Streng sikkerhet før soldatdrap-rettssak i London

Verken Adebolajo eller Adebowale forsøkte å flykte fra åstedet. Da politiet kom, gikk de tvert imot løs på dem også. Begge gjerningsmennene ble skutt og såret under pågripelsen.

Drapet rystet Storbritannia og førte til en betydelig økning i hatkriminalitet rettet mot muslimer og til store antimuslimske demonstrasjoner.

Under domsavsigelsen onsdag var det demonstrasjoner utenfor rettssalen. Mange ga rolig uttrykk for sin støtte til Rigbys etterlatte, men en gruppe høyreekstremister hadde satt opp galger med rep mens de viftet med britiske og engelske flagg.

Les også: Mann mistenkt for soldatdrap i varetekt

DØMT: Michael Adebolajo (t.v.) og Michael Adebowale (t.h.) ble onsdag dømt for drapet påd en britiske soldaten Lee Rigby. Foto: London Metropolitan Police

Hevn

Under rettssaken innrømmet de to gjerningsmennene å ha drept Rigby, men nektet straffskyld fordi de hevdet det dreide seg om en krigshandling. De sa de drepte soldaten som hevn for muslimer som har blitt drept av britiske soldater i muslimske land.

Både Adebolajo og Adebowale har kristne nigerianske foreldre og er oppvokst i Storbritannia. De har begge konvertert til islam.

– Vi sverger til den allmektige Allah at vi aldri vil slutte å kjempe for deg. Den eneste grunnen til at vi drepte denne mannen i dag er at muslimer blir drept av britiske soldater hver eneste dag, sa Adebolajo bare minutter etter drapet.

Les også: Enda en pågripelse etter britisk soldatdrap