Museveni undertegner omstridt homolov

Ugandas president Yoweri Museveni nekter å gi etter for vestlig press og undertegner den kontroversielle loven som truer homofile med livsvarig fengsel. Foto. Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Ugandas mangeårige president Yoweri Museveni undertegner i dag en kontroversiell lov som innebærer at homofile risikerer livsvarig fengsel.

Vestlige land, blant dem Norge, har kritisert lovforslaget som første gang ble lagt fram i 2009.

– Presidenten undertegner anti-homoloven i dag klokken 11 lokal tid. Han ønsker å undertegne den med internasjonale medier som vitne, for å demonstrere Ugandas uavhengighet stilt overfor vestlig press og provokasjoner, sier regjeringstalsmannen Ofwono Opondo.

Uganda var et av Norges første hovedsamarbeidsland i Afrika og har mottatt milliarder i norsk bistand siden Museveni kom til makten i 1986. De siste årene har bistanden ligget på rundt 400 millioner kroner i året.

Flere norske statsråder har opp gjennom årene kritisert Uganda for behandlingen av homofile, senest utenriksminister Børge Brende (H).

– Meget skuffende og et stort tilbakeslag for menneskerettighetene i Uganda. Seksuelle minoriteters situasjon i Uganda er allerede vanskelig. Dette representerer en ytterligere forverring, sa Brende da det tidligere i måneden ble kjent at Museveni vurderte å undertegne loven.

President Barack Obama har stemplet lovforslaget som «motbydelig» og fredsprisvinner Desmond Tutu i Sør-Afrika har sammenlignet lovforslaget med apartheid.