Ukrainas opposisjon har også sagt ja til avtalen

Ukrainas hovedstad Kiev opplevde den blodigste dagen på flere tiår torsdag. Så mange som 70 personer har blitt drept og rundt 500 har blitt skadet i gateslagene, ifølge opposisjonen. Video: TV2.no. Les mer Lukk

Den ukrainske opposisjonen har sagt ja til avtalen med presidenten som er framforhandlet for å få slutt på uroen i landet.

Fakta om uroen i Ukraina  

* EU og Ukraina hadde forhandlet i flere år om samarbeid og frihandel da president Viktor Janukovitsj i november 2013 sa han ikke ville undertegne avtalen.

* Noen uker senere blir det klart at landet i stedet inngår en avtale med Russland, som tilbyr billigere gass og lån.

* Beslutninen utløste store demonstrasjoner. Flere hundre tusen ukrainere har deltatt i protester mot regjeringen siden begynnelsen av desember. De ønsker et sterkere forhold til EU framfor Russland. Den tidligere proffbokseren Vitalij Klitsjko er blant opposisjonslederne.

* Opposisjonen krever nyvalg for å avslutte demonstrasjonene og okkupasjonen av flere offentlige bygninger i sentrum av Kiev.

*Det har vært flere runder med voldelige sammenstøt med politiet. I slutten av januar var det meldt at fem demonstranter var drept i sammenstøt med opprørspoliti i Kiev.

* 28. januar gikk statsminister Mykola Azarovs regjering av.

* 6. februar lovet president Viktor Janukovitsj å gjennomføre en grunnlovsreform.

* 18. februar støtte sikkerhetsstyrker og demonstranter på nytt sammen på Uavhengighetsplassen i Kiev.

* 19. februar varslet EU at unionen nå utarbeider sanksjoner mot Ukraina. President Janukovitsj og opposisjonen ble enige om det de kalte en våpenhvile.

* Avtalen var lite verd. Torsdag 20. februar døde over 60 demonstranter i nye sammenstøt på Uavhengighetsplassen, ifølge opposisjonskilder. Helsedepartementet har bekreftet 36 døde. Myndighetene i Kiev opplyste at minst 67 personer er drept siden tirsdag, 13 av disse politimenn.

* Fredag 21. februar meldte Ukrainas presidentkontor at det er enighet om en avtale om å gå tilbake til grunnloven fra 2004, danne en koalisjonsregjering innen ti dager, og holde presidentvalg i desember. Det ble meldt om skyting mot politiet i nærheten av Uavhengighetsplassen.

Det bekreftes også fra tysk og polsk UD at rådet som representerer opposisjonen, støtter avgjørelsen om å signere avtalen.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier og Polens utenriksminister Radoslav Sikorski har deltatt under innspurten for å få på plass en foreløpig avtale mellom Viktor Janukovitsj og opposisjonen i landet.

FØLG UTVIKLINGEN DIREKTE

Oleh Tjahnibok, en av opposisjonslederne i Ukraina, bekrefter at et råd som representerer demonstrantene på Uavhengighetsplassen, har gitt sin tilslutning til avtalen som er framforhandlet med president Viktor Janukovitsj.

Rådet stiller imidlertid som betingelse at innenriksministeren og justisministeren i den sittende regjeringen ikke kan delta i samlingsregjeringen som nå skal dannes, ifølge Tjahnibok.

Se video fra opptøyene i Kiev øverst i saken.

Les også: Olesya (21) twitret: - Jeg dør

Les også: Enighet i EU om sanksjoner mot Ukraina