USA spionerte under klimatoppmøtet i Danmark

Amerikansk etterretning spionerte aktivt på Danmark og andre land i forbindelse med klimatoppmøtet i København i 2009. Foto: Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Amerikansk etterretning spionerte aktivt på Danmark og andre land i forbindelse med klimatoppmøtet i København i 2009.

Dokumentene den danske avisen Information har fått fra den amerikanske avhopperen Edward Snowden, viser hvordan National Security Agency (NSA) kikket andre land i kortene før forhandlingene startet i København.

Ifølge dokumentene planla NSA også å spionere på delegasjonene som deltok under klimatoppmøtet, for «å forsyne beslutningstakerne med enestående, betimelige og verdifulle innblikk i nøkkellandenes forberedelser og mål for konferansen, samt hvilke overveielser om klimapolitikk og forhandlingsstrategier» som ble gjort av det enkelte land.

Les også: - NSA samlet inn 200 millioner tekstmeldinger daglig

Tele- og dataovervåking

De topphemmelige dokumentene nevner spesielt en rapport med «forhåndsdetaljer om det danske forslaget og deres bestrebelser for å sjøsette en redningsplan» for klimatoppmøtet.

NSA-dokumentene viser hvordan amerikansk etterretning planla å drive signaletterretning, det vil si overvåking av delegasjonenes telefon- og databruk under klimatoppmøtet, for «å holde våre forhandlere så godt orientert som mulig» i løpet av de to ukene møtet pågikk.

Grunn til uro

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har tidligere hevdet at det ikke er grunn til å tro at USA har drevet ulovlig overvåking i Danmark.

Les også: Nye Snowden-dokumenter: Angry Birds ser deg

Det synet bør hun nå revurdere, mener Peter Lauritsen som leder Forum for overvågningsstudier ved Aarhus Universitet.

– Regjeringen har forsøkt å tone ned bekymringen for NSA ved å si at det ikke er noe å bry seg om, at den ikke har noen mistanke om noe som helst, sier han til Information.

– De nye opplysningene undergraver den uttalelsen, mener han.